Přihlásit
Mobilní verze s GPS

České Lhotice (obec) [5190]



Obec je umístěná v malebné přírodě uvnitř CHKO Železných hor, nad vodní nádrží Křižanovice na řece Chrudimce, v nadmořské výšce 480 až 530 m. Obec tvoří tři sousedící osady: České Lhotice, Hradiště a Vedralka se zastupitelskými orgány v Českých Lhoticích.

Historie

Území, do něhož jsou vsazeny, jako tři malé rubíny, části obce - osady: České Lhotice, Hradiště a Vedralka, má mimořádně vzdálenou historii. Tu poodhalilo bádání, které se zde postupně již od konce 19. století nejprve jednotlivci, později v sedmdesátých a osmdesátých letech dvacátého století týmově, Archeologickým ústavem Akademie věd, odehrávalo. Nálezy potvrdily, že v těchto místech bylo osídlení již v době halštatské, resp. v době laténské a i v období hradištním. A právě v období druhého až prvního století před naším letopočtem vzniklo, severozápadním směrem od dnešní části obce Hradiště na ostrohu vysoko nad meandrem řeky Chrudimky na ploše cca 20 hektarů, keltské, silně opevněné město – oppidum, obehnané ze tří stran až trojitými mohutnými valy. Čtvrtou stranu chránil příkrý skalnatý sráz končící v řece.

Oppidum mělo strategický význam. Jednak poskytovalo ochranu stezce procházející hlubokými lesy a srázy údolí řeky ze středních Čech na Moravu, a pak leželo poblíž bohatých ložisek nerostných surovin - stříbra, železa, zlata, olova, ale i tuhy apod.

Historické prameny uvádějí na území Čech a Moravy keltský kmen Bójů. Podle jedněch pramenů je tak nazývali Římané, podle jiných pramenů odvozovali své jméno od bohyně Bóinn (neboli Bílé krávy), kterou uctívali a považovali se za její děti. Existuje domněnka, že právě Bójové dali Čechám mezinárodní pojmenování Boiohaemum - Bohemia.

Keltové byli vynikajícími řemeslníky, zemědělci i umělci. Ze zlata razili první mince u nás, vyráběli šperky kombinované zlatem a smaltem. Ze železa kuli a odlévali zemědělské a řemeslnické nástroje, jejichž princip se zachoval až do dnešních dnů. Ale byli i vynikajícími sídelními organizátory, obchodníky a v neposlední řadě vojáky. Z našeho kraje odešli těsně před počátkem našeho letopočtu a byli vystřídáni pravděpodobně germánskými a později slovanskými kmeny. V roce 1965 bylo území oppida prohlášeno za archeologickou památkovou rezervací pod názvem České Lhotice.

Opevňovací valy (dvojité a místy i trojité) byly navršeny z kamenů, pocházejících z koryta řeky Chrudimky. O staletí později pak tento materiál posloužil při budování stavení v okolních vesnicích.


strana 1 | dále >

    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada České Lhotice (obec) Chrudim



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)