Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Střezetice (obec) [5109]



Obec Střezetice se nachází v okrese Hradec Králové, přibližně 10 km západně od krajského města.

Střezetice jsou obcí s dlouhou historií. První historický zápis o obci z roku 1351. Významnou úlohu sehrály Střezetice v průběhu prusko-rakouské války v roce 1866.

Střezetice se skládají ze dvou částí: obec Střezetice a obec Dlouhé Dvory. Obecní úřad sídlí ve Střezeticích. V současné době žije ve Střezeticích přibližně 370 obyvatel, Dlouhé Dvory čítají přibližně sto obyvatel. Obec je členem Mikroregionu Obce památkové zóny 1866.

Původ jména
Staročeské osobní jméno Střezata byl lichotivý tvar k některému osobnímu jménu s prvním členem Střezi (Střezivoj, Střezimír). Lidé Střezatovi - Střežetici dali jméno své osadě. Jméno je v pomnožném čísle: V Střezeticích, do Střezetic.

Úvod do dějin:
 Jak naznačuje první historický zápis o Střezeticích roku 1351, náležela obec k děkanátu v Hradci Králové. V 15. století vládl nad Střezeticemi Diviš Bořek z Miletínka. V 16. století se zemané Dohalští psali i ze Střezetic. Roku 1575 prodali Střezetice a ještě několik obcí vladykovi Štastnému z Třezetic a ten v roce 1603 Jindřichu Tamchynovi z Doubravice, který se také psal na Střezeticích. V držení rodu Panských zůstala vesnice do poloviny 17. století, kdy byla připojena k Libčanům. Tehdy byla ještě malá, dvůr a sedm poddanských stavení. V roce 1664 dvůr lehl popelem. Ale už za vlády Karla VI. a Marie Terezie počet chalup vzrostl na 23, později ještě přibylo 13 dalších stavení a obec měla 78 obyvatel. Otřesné vzpomínky měli Střezetičtí na válku prusko-rakouskou v roce 1866, kdy se přes vesnici přehnala kavalkáda jízdy, jak ji zachytil malíř Václav Sochor na svém rozměrném plátně (viz obrázek). Obyvatelé tehdy prchali před hrůzami války k Pardubicím a vraceli se až třetí den po doznění bubnové palby.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Střezetice (obec) Hradec Králové



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)