Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Stračov (obec) [5108]



Obec Stračov leží na severozápadním okraji okresu Hradec Králové a je součástí mikroregionu Nechanicko. První zmínka o Stračově pochází z r. 1358. Zeměpisná poloha a důležitá obchodní cesta předurčily v té době Stračov k povýšení na obchodní středisko krajiny. Význam Stračova stoupl zvlášť za Vlády Vladislava Jagelonce, který vesnici r. 1495 obdařil titulem městečka a udělil mu privilegia týdenních trhů. Majitelé Stračova se v dějinách často střídali. V r. 1838 zakoupil Stračov za 135 000 zlatých majitel sadovského panství hrabě František Arnošt Harrach. V majetku rodu Harrachů zůstala potom obec až do parcelace v r. 1923.

V současné době je v obci pošta, mateřská škola, prodejna smíšeného zboží, zdravotní středisko, 2 autoservisy, opravna elektroniky, truhlárna, kamenictví a zahradnictví. Zemědělskou půdu v katastru obce obdělává z větší části Zemědělská akciová společnost Mžany, a.s., dále pak několik samostatně hospodařících rolníků. V r. 1995 byla obec plynofikována, v r. 2000 byl vybudován vodovod.

Tradicí se ve Stračově stal fotbalový turnaj žáků, pořádaný vždy před koncem školního roku a turnaj dospělých v malé kopané o pohár starosty, pořádaný pravidelně v polovině července.
Chloubou obce je místní sbor dobrovolných hasičů, který dosahuje na soutěžích výborných výsledků a kromě své vlastní činnosti je pořadatelem oblíbených akcí v přírodním areálu v obci.
Sociální a kulturní komise při OÚ Stračov je několikrát ročně organizátorem velice oblíbených zájezdů pro důchodce a výletů pro děti. Pro všechny věkové kategorie pořádá vždy na konci prázdnin již několik let dálkové pochody s hojnou účastí veřejnosti.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Stračov (obec) Hradec Králové



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)