Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Klamoš (obec) [5059]



Obec Klamoš se nalézá v jižní části Královéhradeckého kraje. Obec se dělí na dvě místní části Klamoš a Štít. Celková výměra  je 1384 ha.

Nejstarší písemná zmínka  o obci pochází z roku 1356 a nalézáme ji v církevních knihách,  které jsou uloženy v Archivu Pražského hradu. Nejstarší památkou v obci je Smírčí kámen z roku 1713. Další památkou jsou Boží muka.

Ke Klamoši se váží dvě pověsti. První pověst "Klamošská lípa" vypráví o téměř 500 let staré klamošské lípě, nejstarším památném stromu v širém okolí. Druhá pověst "Klamošská tvrz" nás zavádí do 14. století a pojednává o vzniku jména obce Klamoš.

Klamoš je možno považovat za originální  způsob půdorysné organizace zástavby různého charakteru. Původní zástavba obce byla soustředěna kolem tvrziště, chráněného  ze tří stran rybníky. Původní návesní charakter obce s centrální částí - návsí , kde uprostřed byla obecní studna. Postupným rozšiřováním  obce, od první poloviny 19. století, dostává obec i ulicový  charakter.

Centrum obce Klamoš  je tvořeno dvěma parky s pomníky obětem první a druhé světové války a občanskou vybaveností: obecní úřad, obecní hostinec, knihovna s veřejným internetem, prodejna smíšeného zboží, hostinec U Chárů se sálem.

Uprostřed návsi obce Štít stojí skromný pomník Boží muka s dřevěnou zvoničkou, pomník básníka Antonína Sovy. Také je zde umístněna informační tabule s mapou cyklotras. V budově bývalého obecního úřadu je muzeum –Sovův koutek, kde jsou soustředěny památky na básníkův pobyt. V zahradě se nachází dětské hřiště.

Obec Klamoš je obec s trvalým bydlením. K 31.12.2008  zde trvale žilo 343 obyvatel v Klamoši, 57 obyvatel ve Štítu tj.celkem 400 obyvatel z toho 201 žen a 199 mužů. Dále je zde cca 20 objektů využívaných k rekreaci.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Klamoš (obec) Hradec Králové



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)