Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Tvarožná Lhota (obec) [5019]



Obec Tvarožná Lhota, se zvonicí uprostřed a s kostelem ve funkcionalistickém slohu, se nachází v podhůří chráněné krajinné oblasti Bílých Karpat, 8 km od Strážnice.

Malebná krajina, v níž se obec položena, doslova vyzývá k turistickým procházkám po četných turistických stezkách, a zároveň zve k cykloturistice, sběru hub i léčivých rostlin.

Obec Tvarožná Lhota ( dříve jen Lhota) je připomínána už v roce 1486 jako součást strážnického panství. Ještě předtím v roce 1475 obdržela od Pertolda z Lipé právo odúmrti, které bylo v roce 1546 potvrzeno Janem II. ze Žerotína. Od roku 1628 až do zrušení patrimoniální správy náleželo strážnické panství i s Tvarožnou Lhotou hrabatům Magni. V době jejich vlády během 18. stol. vznikl nejstarší obecní typář, který byl užíván ještě v první pol. 19. stol. V kruhovém pečetním poli jsou umístěny motivy vinných hroznů a kosíře, opis je majuskulou PECZET,DEDINI.LHOTI. Pečetní znamení připomíná dávnou vinařskou tradici v obci.

Na základě žádosti byl obci tvarožná Lhota schválen 30.5.2001 znak a obecní prapor. Znak je zobrazen v červeno-modře kosmo děleném štítě s vinařským nožem. Kosíř je provázený dvěma vinnými hrozny, vše je v barvě zlaté.  Znak připomíná, že Tvarožná Lhota náležela pod strážnické panství hrabatů Magni a z rodového erbu Magnisů vychází červená barva štítu. Modrá barva štítu symbolizuje lhotské rybníky, přeměněné na louky.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Tvarožná Lhota (obec) Hodonín



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)