Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Hodonín » obec, část obce (osada) » Svatobořice-Mistřín (obec)

Svatobořice-Mistřín (obec) [5013]



Obec vznikla v roce 1964 sloučením dvou samostatných obcí Svatobořice a Mistřín. První zmínka o Mistříně je z roku 1228, o Svatobořicích z roku 1349. V obci je pozdně barokní kostel Navštívení Panny Marie z roku 1743.

Socha sv. Floriana z roku 1745 je dílem vídeňského sochaře J. K. Schletterera, který vytvořil také sochařskou výzdobu milotického zámku. Dílem jeho žáka Ondřeje Schweigla je sousoší sv. Anny z roku 1791.
Dvě kamenné hlavy s podobou starořímského boha Januse s dvěma tvářemi pocházejí z poloviny 17. století a jsou nazývány “svatoborské opice“. Nacházejí se na zdi bývalého panského dvora. Z roku 1719 pochází zvonice, která byla v roce 1996 opravena a opět vybavena slunečními hodinami.

Na památku obětí 1. světové války byly v obci postaveny 3 pomníky.

Internační tábor, který byl v době 2. světové války ve Svatobořicích, připomíná pomníček u bývalé textilky a práce vězňů stálá výstava v základní škole.

Území Svatobořic-Mistřína leží v pahorkatině protékané řekou Kyjovkou, navazující na prostor Dolnomoravského úvalu.

Výměra katastru je 2311 ha, má příznivé klimatické podmínky. Intenzivní zemědělské využívání území způsobilo téměř úplnou likvidaci krajinné zeleně, což nepříznivě ovlivnilo ekologické hodnoty a životní prostředí. Do území obce dále velmi nepříznivě zasáhla těžba lignitu, ukončená v roce 1993. Území negativně ovlivňuje vodní a větrná eroze.

Rybáři ocení vodní plochy, vzniklé revitalizací rybníku.

V obci je několik místních podniků, většina obyvatel však dojíždí za prací do blízkých měst Kyjova a Hodonína.

Svatobořice-Mistřín jsou vinařská obec s množstvím vinných sklepů a vinařských akcí. V obci se udržují bohaté folklorní tradice, je známá překrásným krojem, písněmi a tanci. Nejen v obci a okolí, ale i v zahraničí vystupují národopisné soubory a hudby. Mezi ně patří soubor Podkověnka, Krušpánek, Lúčka, Slovácký krúžek Svatobořice-Mistřín, Mužský pěvecký sbor, dechová hudba Mistříňanka , Varmužova cimbálová muzika, Cimbálová muzika Ladislava Pavluše a Chrámový sbor AMA.

Je zde místní knihovna, tenisové kurty a fitness klub.

Obec má 3 555 obyvatel s trvalým pobytem, je členem sdružení šesti obcí Mikroregionu Nový Dvůr, který je zapojen do programu Moravské vinařské stezky, jejichž trasami je mikroregion protkán.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Svatobořice-Mistřín (obec) Hodonín



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)