Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Ježov (obec) [4972]



Obec Ježov se nachází východně od Kyjova v severovýchodní části mikroregoinu v nadmořské výšce 238 m. Katastr obce zaujímá rozlohu 591 ha. K 1. 1. 2016 měla obec 720 obyvatel. Území je minimálně zelesněné.

Obec je součástí mikroregionu Podchřibí, který sdružuje Vřesovice, Labuty, Skalku, Ježov, Žádovice a Kelčany.

Geograficky spadá do kyjovské pahorkatiny. Východní částí protéká potok Hruškovice a západní částí Skalecký potok. Oba se pod obcí v jižní části sbíhají. Na obou potocích se nachází vodní nádrže. Severozápadní svahy jsou osázeny vinicemi a na východ jsou převážně sady. Lokalita leží na rozhraní Račanské jednotky a Kyjovské pahorkatiny. Jedná se o subsystém Karpaty, které jsou součástí Alpsko - Karpatského pásma v Evropě. Nachází se flyšovém pásmu Západních Karpat tzv. Račanské jednotce (svrchní křída až spodní oligocén). Vytváří pohoří Chřiby, podloží Vídeňské pánve. Můžeme v ní podle stáří vydělit Soláňské souvrství, představující hrubě písčitý flyš s častými tělesy slepenců, Zlínská souvrství zastoupené v okolí Ježova. Kvartenním pokryvem jsou spraše.

Daná lokalita se nachází v povodí řeky Dyje. Protékájí ji místní potoky Hruškovice a Skalecký potok, které se vlévají do Kyjovky a ta je levobřežním přítokem Dyje. Průměrná roční teplota přesahuje 9 stupňů Celsia. Průměrný úhrn srážek je 550 mm.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Ježov (obec) Hodonín
obec, osada Ježov (obec) Pelhřimov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)