Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Javorník (obec) [4971]



Obec Javorník se nachází na Horňácku, v kraji bohaté tradice lidového umění.  Jméno obce zřejmě pochází od javorů, kterých bývalo v okolí velká hojnost.

První zmínka o obci Javorník je datována rokem 1350. Podle dochovaných zpráv byla téměř celá obec v 16. století evangelickou jednotou bratrskou. Mezi kulturní památky patří malebný soubor chalup v části zvané Kopánky, skupiny roubených seníků na východním okraji obce a evangelický kostel z roku 1782 a zvonice z roku 1733.      

Nad obcí se vypíná ve výšce 636 m n. m. lesnatý vrch Hradisko, který svůj název nese podle starodávného hradiště z konce 2. tisíciletí př. n. l., po němž zůstaly jen mohutné valy.      V okolí obce Javorník se nacházejí unikátní lesy pralesovitého charakteru a komplex květnatých luk, zvaný Jazevčí, na kterých lze spatřit spoustu chráněných rostlin. Rostou zde například různé divoké orchideje, ale též hvozdík pyšný, mečík obecný, zvonek jelení a sněženky. Ke vzácným ptákům, kteří tu hnízdí, patří strnad luční, pěnice vlašská, chřástal polní a křepelka polní, k významnějším motýlům pak okáč jílkový.   


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Javorník (město) Jeseník
obec, osada Javorník (obec) Ústí nad Orlicí
obec, osada Javorník (obec) Benešov
obec, osada Javorník (obec) Hodonín
obec, osada Javorník (obec) Svitavy
obec, osada Javorník (osada) Trutnov
obec, osada Javorník (část obce) Prachatice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)