Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Vysočina » okres Havlíčkův Brod » město, městys » Havlíčkův Brod (město)

Havlíčkův Brod (město) [4872]



Havlíčkův Brod je přitažlivé, starobylé město, jehož historie sahá až k počátku 13. století. Své místo zaujímá již 700 let na řece Sázavě v oblasti obdařené mnohými přírodními krásami Českomoravské vrchoviny. Původní osada při stříbrných dolech se stala městem s královskými právy a do konce druhého tisíciletí významným okresním městem. V současné době obývá Havlíčkův Brod téměř pětadvacet tisíc občanů.

Zajímavá historie a současný střed Evropy…

Z bohaté historie zůstalo dochováno kolem stovky památek a střed Havlíčkova Brodu je od 80. let památkovou zónou. Městské hradby s baštami, historické centrum s barokním náměstím, středověká Štáflova chalupa, zdobné kostely, kašna s Tritonem, pověstmi opředený symbol zrady na radniční věži (kostra hlásného Hnáta) nebo jeden z nejstarších zvonů v českých zemích Vilém jsou jen náznakem historického bohatství, které zve návštěvníky města k prohlídce.

V roce 2000 se na základě vědecké pozůstalosti Járy Cimrmana prokázalo, že Havlíčkův Brod je středem Evropy. Důkaz byl slavnostně představen na Podzimním Knižním trhu v poslední čtvrtině tisíciletí.

Zde se rodí osobnosti…

Zajímavá je tradice brodského gymnasia, zvaného Carolinum, kde studovala řada osobností jako byli Josef Dobrovský, Bedřich Smetana, Jan Zrzavý i Karel Havlíček Borovský, jehož jméno nese Brod od roku 1945.

Kromě osobností patřících k historii města, jako byl významný instrumentalista Jan Václav Stamic, má Brod i dnes své slavné rodáky. K nim patří například výtvarníci Josef Saska a Jaroslav Šerých, houslový virtuos Josef Kekula a Bohuslav Matoušek, herec a spisovatel Pavel Landovský, trenéři zlatých hokejových týmů Josef Augusta a Jaroslav Holík a další.

Hokej má u nás tradici ...

Městu nechybí možnost sportovního vyžití. K tomu účelu slouží sportovní areál Kotlina se zimním stadionem a krytým plaveckým bazénem s vodními atrakcemi, doplněný saunou, fitcentrem a squashovou halou. Svoji tradici zde má zejména hokej, který brodští rodáci proslavili po celém světě.

Procházky a vyjížďky stojí za to…

Celý sportovní komplex je zasazen do staletého parku Budoucnost, jehož soustava rybníků lemovaná zajímavou flórou láká k příjemné procházce. V parku je také dřevěný dětský hrad, který ocení nejen malí turisté.

Panoráma okouzlující přírodní scenérie podél řeky Sázavy je možné sledovat prostřednictvím populárního sportu – cykloturistiky. Od Davle až po Žďár nad Sázavou je budována cyklostezka, která protíná i Havlíčkův Brod.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Havlíčkův Brod (město) Havlíčkův Brod



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)