Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Vysočina » okres Havlíčkův Brod » město, městys » Havlíčkova Borová (městys)

Havlíčkova Borová (městys) [4871]



V pomezní krajině Českomoravské vrchoviny na táhlém kuželovitém svahu, jehož vrchol je 637 m n.m., se rozprostírá malebná vesnice Havlíčkova Borová. Název získala v roce 1949 podle svého rodáka Karla Havlíčka. Do správního území Havlíčkovy Borové spadají osady Peršíkov a Železné Horky. Celkem s osadami má obec 940 obyvatel, rozloha katastru je 2 282 ha. Severovýchodně od obce se nalézají rozsáhlé lesy Ranského masivu, spadajícího do CHKO Žďárské vrchy, národní přírodní rezervace Ransko a přírodní lokalita Borovská jezírka, která vznikla v místech bývalé těžby železné rudy.

Střed obce tvoří historická zástavba, další celek je výstavba mezi válkami a v době socialismu, později v severovýchodní části obce vznikly domy novější a dvojdomky.

Po roce 1960 došlo k dělení okresů a změnila se i spádová oblast. Nyní občané nejvíce dojíždí do zaměstnání do Přibyslavi a do Havlíčkova Brodu. Myšlenka obnovy vesnice je propagována v Borovských listech, které vydává zastupitelstvo obce jednou měsíčně a jsou uveřejněny na internetu. V Borovských listech jsou uveřejňovány zprávy z jednání zastupitelstva, zprávy obecního úřadu a jednotlivých organizačních složek obce, pozvánky na různé akce, zprávy školy, inzeráty a pod.

V rámci propagace obec vydala 14 druhů pohlednic a informační leták o obci a osadách Peršíkově a Železných Horkách. V roce 2001 vydala Havlíčkova Borová knihu s názvem Karel Havlíček Borovský a jeho rodiště. Publikace vyšla při příležitosti 180. výročí Havlíčkova narození v nákladu 2000 ks. Obsahuje Havlíčkovy básně: Krále Lávru, Tyrolské elegie a Křest svatého Vladimíra. O Havlíčkovi samotném, jeho působení a odkazu, napsala do knihy paní PhDr. Anna Jonáková - profesorka z Fakulty žurnalistiky UK Praha. Druhá část je sestavena z úryvků historie Borové, vznikla ze zápisků borovského rodáka pana Kamila Hájka, čp. 131. Jedná se o malý sborník obsahující některá historická fakta, staré pověsti a zajímavosti týkající se o bce, Peršíkova a Železných Horek. Publlikace je doplněna starými pohlednicemi, historickými fotografiemi a obrázky ze současnosti. Knihu je možno s ostatními materiály zakoupit přímo v rodném domku KHB, který je od roku 1998 ve vlastnictví obce Havlíčkovy Borové.

Havlíčkova Borová patří do Svazku obcí Podoubraví a Svazku obcí Přibyslavsko. V rámci těchto svazků se zapojuje do společných projektů, které se týkají především prezentace našeho regionu. V roce 2002 byla obec Havlíčkova Borová, společně s obcí Oudoleň, Slavětín a Peršíkov, plynofikována. O dění v obci je vedena obecní kronika jejíž součástí je obrazová dokumentace.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Havlíčkova Borová (městys) Havlíčkův Brod



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)