Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Vyšní Lhoty (obec) [4849]



Vyšní Lhoty jsou podhorská obec, která leží na úpatí Moravskoslezských Beskyd pod vrcholkem Prašivá (843 m.n.m.). Rozkládá se na pravém břehu řeky Morávky, jihovýchodním směrem od města Frýdek-Místek. Na řece Morávce byl v obci vybudován jez, který slouží k odvodu větší části toku řeky do přivaděče pro přehradní nádrž Žermanice, která leží severním směrem od Vyšních Lhot. Přivaděč je technickou zajímavostí obce. Pod jezem je na řece vyhlášena NPP Skalická Morávka. Část obce se nachází v CHKO Beskydy.

Obec je rozptýlena na stráních okolních kopců a ke katastru obce také náleží osady Kamenité, Kršle a Oblesky.

Z obce vede značená turistická trasa, kterou mohou využít pěší turisté, cyklisté a v zimě lyžaři na běžkách. Cesta vede na vrchol Prašivá, kde můžeme posedět ve stejnojmenné turistické chatě. Chata byla postavena v roce 1921. Nedaleko chaty stojí dřevěný kostel svatého Antonína Paduánského, který dal v roce 1640 postavit hrabě Jiří z Oppersdorfu. U chaty se také spojuje všech šest tras turistické stezky Naučná stezka Prašivá, která propojuje 10 okolních obcí a na které najdete na 22 naučných tabulí a dvě výhledová panoramata. Obcí prochází také několik cyklistických tras.

V obci je mateřská škola, knihovna, kulturní sál a přírodní amfiteátr Kamenité sloužící k pořádání kulturních a společenských akcí.

V obci jsou činné dva zájmové spolky: zahrádkáři a Sbor dobrovolných hasičů, který svou činností přispívá i ke kulturnímu a společenskému životu obce.

Obec Vyšní Lhoty leží na pravém břehu řeky Morávky pod horou Prašivá na rozloze 1148 ha a v nadmořské výšce 375 m.

První zmínky o obci pocházejí z roku 1292, kdy byla nazývaná Lhotou Mudrého nebo Warmundovice, po svém zakladateli Paškovi Mudrém Warmundovi. Nejstarší zápis se jmény osadníků je z roku 1580. Přes území obce vedla důležitá obchodní cesta "solárka", po níž se vozila hlavně sůl. Obec byla převážně tkalcovská a zemědělská.

V roce 1700 začaly Vyšní Lhoty užívat znaky ve své obecní pečeti. Znak kulatého tvaru vyrytý do mědi představuje jelena hledícího vlevo. Tato pečeť se užívala do roku 1848. V roce 1996 začala obec používat nový znak v zeleném štítě kráčejícího stříbrného býka nad stříbrným vlnitým břevnem.

Požár usedlosti Karla Filipce v roce 1924 byl přímou výzvou k založení hasičského sboru. Přičíněním učitele Jana Mojžíška, starosty obce, došlo v neděli 22. března roku 1925 k založení "sboru dobrovolných hasičů" ve Vyšních Lhotách. Za 85 let se sbor rozrostl na 110 členů. I po tolika letech je snahou všech členů sboru dobrovolných hasičů chránit občany, veřejný a soukromý majetek a zároveň jsou největším spolkem v obci, výrazně se podílejícím na kulturním a společenském životě obce.

V roce 1951 začíná stavba násypné hráze na řece Morávce a povrchového přivaděče vody z Morávky do přehrady Žermanic. Přes přivaděč byly vybudovány tři železobetonové mosty, z nichž největší je na silnici Frýdek-Morávka. Rozdělovací jez dělící řeku Morávku na přírodní tok a přivaděč je technickou raritou a patří k zajímavostem obce.

Školní kronika nové obecné školy ve Vyšních Lhotách byla založena roku 1930. Zápisy do ní prováděli řídící učitelé a ředitelé školy. Z této kroniky lze vyčíst mnoho zajímavého a poučného. Vidíme v ní celý vývoj školství se všemi klady a zápory, které ve školství působily. Nová budova školy v dědině byla slavnostně otevřena 10. 2. 1957 jako trojtřídní. Tato budova dnes slouží naším nejmladším občanům, a to jako mateřská škola. Navštěvuje ji 28 dětí a zaměstnává 5 zaměstnanců.

K významným památkám obce patří dřevěný kostel na hoře Prašivá v n.m 704 m, který je dnes národní kulturní památkou. Postavil jej roku 1640 hrabě Jiří z Oppersdorfu a je zasvěcen svatému Antonínovi Paduánskému. Kostel je přístupný veřejnosti během poutě, první neděli po 13. červnu, a při několika dalších mších. V blízkosti kostela se nachází turistická chata s rozhlednou postavená roku 1921 Pobeskydskou jednotou Slezska. Dnes patří Klubu českých turistů a je vítaným místem návštěv a výchozím nebo konečným bodem hřebenových turistických tras.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Vyšní Lhoty (obec) Frýdek-Místek



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)