Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Staré Hamry (obec) [4840]



Podhorská obec Staré Hamry leží pod soutokem Bílé a Černé Ostravice 20 km jižně od Frýdku-Místku. Je rozdělena údolní nádrží Šance, postavenou v letech 1964-70, na slezskou a moravskou část. Centrum obce je na moravské straně na osadě Samčanka u silnice první třídy. Obec dostala pojmenování podle hamru, který dal postavit roku 1638 hrabě Jiří Oppersdorf. Obec je významným střediskem letní i zimní turistiky a na jejím území leží známé a hodně navštěvované rekreační oblasti Bílý kříž a Gruň, odkud jsou nádherné výhledy i na Malou Fatru. Staré Hamry jsou známé z tvorby Petra Bezruče (báseň Maryčka Magdónova).
Celková rozloha obce činí téměř 84 km2, na jedné straně začíná území obce na vrcholu Lysé hory, na druhé straně končí na Bílém kříži hranicí se Slovenskou republikou. Obec má 584 obyvatel.

Obec se skládá z padesáti pěti osad, z nichž nejvýznamější je Samčanka, Lojkaščanka, Chlopčíky a Klubová na moravské straně a Gruň, Janikula, Podgruň, Jamník, Porubané a Vroble na straně slezské.

Staré Hamry sousedí s obcemi Ostravice, Bílá, Čeladná, Krásná a Klokočov.

Historie obce
Vznik obce Staré Hamry, též Hamry a Hamrovice, lze položit někdy mezi léty 1636 - 1639, kdy se dochovala první gruntovní kniha. V roce 1638 zde nechal hrabě Oppersdorf postavit jeden železný hamr, poháněný vodou, což vlastně byly první železárny na panství frýdeckém. Do nich se dodávala ruda, která se těžila v nedalekých Malenovicích. Když později vznikly nové hamry v Bašce, říkalo se předešlým hamrům staré. Tak vznikl název Staré Hamry, který přešel pak i na dědinu, která se vyrubáváním lesů a stavěním nových chalup rozšiřovala směrem do tzv. "zadních hor".

V roce 1664 byla v Hamrech 18 chalupníků, panský dům a dům pro hamerníky a 2 mlýny. Na počátku 19. století měla obec 100 domů a 551 obyvatel. Ve 40. letech 19 století bylo již v obci 1 826 obyvatel, 197 domů a 343 bytových stran.

V obci se vytěžilo ročně asi 150 kbelíků železné rudy. Původní hamr zanikl někdy na konci 17. století. Původní Staré Hamry se však rozkládaly pouze na pravém břehu řeky Ostravice, od jejího pramene na Bílém Kříži (tzv. Černá Ostravice) až po dnešní Novou Ves. Přirozený tok řeky Ostravice je po několik staletí hranicí mezi Moravou a Slezskem. Až 1. července 1951 došlo k novém správnímu rozdělení. Byly utvořeny území obcí Ostravice, Staré Hamry. Rovněž byla vytvořena obec Bílá.

Dnešní tzv. moravská část Starých Hamer byla až do roku 1948 v držení olomouckého arcibiskupství, a proto v minulosti procházela i poněkud odlišným vývojem než strana slezská. Největší rozkvět obce lze zaznamenat někdy ke konci minulého a v první polovině tohoto století, kdy tato obec byla vyhledávanou a známou rekreační oblastí. V tomto směru lze snad vzpomenout především básníka Petra Bezruče, který zde našel svůj "druhý domov" a jehož báseň Maryčka Magdonová, věnovaná tomuto kraji, se stala vlastně nejznámější a stěžejní básní jeho básnického díla.

Řeka Ostravice, na které byla postavena vodní nádrž Ostravice, tvořila až do r. 1928 oficiální hranici mezi Moravou a Slezskem.

Dnešní Staré Hamry již mají poněkud pozměněnou tvář, především ve vztahu k samotné přehradní nádrži a jejímu blízkému okolí, kde vzniklo nové funkční centrum na Samčance. Výstavba přehrady poznamenala nejen vzhled, ale i samotný život obce Staré Hamry. Došlo jednak k zatopení původně vybudovaného a stabilizovaného centra obce s vlakovým spojením, k likvidaci většiny obchodů, služeb a snížení celkového počtu obyvatel o téměř 1/2 a jednak k dalšímu zhoršení původních životních podmínek v obci, k zpřetrhání dlohodobých sociálně-historických vazeb obou rozdělených částí obce a následně dalším omezením, vyplývajícím ze začlenění celé obce do nových pásem hygienické ochrany tohoto vodního díla. O nejasnosti celkové budoucí koncepce obce při stavbě přehrady mimo jiné svědčí právě novější zástavba na Samčance, která byla postupně realizována bez celkovějšího časového a architektonického pohledu, kdy jednotlivé budovy mají značně rozličný ráz a ani situování výstavby nového středu obce ve "dvojité zatáčce" nově vybudované frekventované levobřežní silnice jistě nebylo řešením optimálním.

Poněkud vzdálenější jednotlivé osady sice nebyly touto výstavbou nijak výrazněji dotčeny, osud se však na nich podepsal jinak. Špatná dostupnost, celkově těžší životní podmínky i nenahrazená ztráta v obci kdysi vybudované a stabilizované sítě jednotlivých služeb a obchodů způsobily, že především mladým rodinám se v těchto podmínkách již většinou žít nadále nechtělo, starší trvale bydlící občané postupně umírali, a tak se tyto části obce pozvolna měnily v sice krásné, leč pouze většinou již jen chatové osady.

I přes tyto výše uvedené skutečností si však Staré Hamry dokázaly i v současnosti uchovat svůj nezapomenutelný kouzelný půvab a stále jsou proto vyhledávaným místem rekračních pobytů.

Dnes mají Staré Hamry 592 trvale bydlících občanů. Průměrný věk občana je 40 let, ženy jsou v průměru asi o 1 a 1/2 roku starší než muži. Zvláštností obce jsou také dvě katastrální území Staré Hamry l a Ostravice 2, jako pozůstatek nového správního rozdělení v roce 1951. V roce 1990 se také od Starých Hamer odloučila sousední obec Bílá, které do této doby byla součástí naší obce. V současné době slouží pro výuku žáků I. stupně již jen původní budova školy na Samčance.

Památky, kultura a sport
Ve Starých Hamrech byl roku 1856 dostaven kamenný kostel zasvěcený sv. Jindřichovi. Podle kroniky se stavěl 1000 dní. Kostel zůstal na původním místě, dnes na východním břehu přehrady. Dříve se v údolí pod ním rozkládala obecní zástavba a železnižní stanice. V blízkosti kostela je hřbitov a pomník Maryčky Magdonové autora Augustína Handzela, na památku legendární postavě Bezručových Slezských písní jej roku 1933 dal postavit spolek Sokol.

Na území Starých Hamer se nachází několik chráněných tisů červených, například v Samčance v enklávě Medvědí. Často narazíte i na různé kříže, ty nejvýznamnější jsou Litinový kříž v centru obce a bílý kříž na hřebeni.
Na Gruni stojí dřevěná kaple sv. Panny Marie.
Sportovní vyžití nabízí v zimě SKI MSA Gruň a Lyžařský areál pod Gruňem. Z Gruně na Bílý kříž a Konečnou je udržovaná běžecká stopa. V centru obce je fotbalové hřiště.

Dalšími zajímavostmi v katastru obce jsou Byčinec (přírodní památka, 1 ha) – vzácná lokalita mokřadního společenstva, Obidová (přírodní památka, 7 ha) – vlhké louky s mokřadními společenstvy, kde roste dnes již přísně chráněná „masožravá“ rostlina – rosnatka okrouhlolistá, Podgruň (přírodní památka, 2 ha) – horská louka se vzácnou flórou, Poledňava (přírodní rezervace, 16 ha) – přirozené beskydské porosty, bučina se smrkem a klenem. Zajímavostí je i vodní nádrž Šance na řece Ostravici, zdroj pitné vody pro Ostravsko (335 ha).

Služby
Staré Hamry nabízí díky svému umístnění v horách několik možností rekreace v chatách a horských hotelích jako Hotel Čertův Hrádek, Penzion Ničman (Bílý Kříž), Dům sv. Josefa (Gruň), Horská chata Švarná Hanka (Gruň), Horský hotel Charbulák (Gruň), Chata Chlopčiky, Chalupa Janikula (Gruň), Chata Kročkov, Rekr. středisko Armaturka, Horský hotel Sulov, Hotel Ostravačka, Bezručova škola a Chyža na Gruni, Penzion Samčanka v centru obce.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Staré Hamry (obec) Frýdek-Místek



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)