Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Nošovice (obec) [4823]



Obec Nošovice leží 7 km východně od okresního města Frýdek-Místek. Sama obec je vstupní branou do romantického údolí říčky Morávky, pramenící u samých hranic se Slovenskem. Rekreační oblast okolní Morávky a Krásné je důležitým rekreačním zázemím pro města Frýdek-Místek, Ostrava, Havířov a Karviná. Jméno obce je trvale spojeno s názvem světoznámého piva RADEGAST. Dostatek vynikající pramenité vody byl jedním z předpokládů vybudování moderního závodu. Při poslední dostavbě byla přímo v areálu podniku otevřena restaurace s ochutnávkou piva.
Správní území obce má výměru 646 ha. Obec má 971 obyvatel.

Historie obce
První písemná zmínka o Nošovicích je z roku 1573. V té době došlo k odtržení zástavního frýdeckého panství od knížectví těšínského a k jeho nucenému odprodeji. V kupní smlouvě jsou uvedeny pod původním názvem Potměšovice.

Posledním zástavním pánem byl Jan Pukler, novými majiteli se stali Matyáš a Jiří z Lohova. Obyvatelstvo v té době nebylo rozděleno na sedláky, zahradníky a chalupníky. Neměli ani stanoveny dílčí povinnosti vůči vrchnosti, v obci nebyl také žádný "volný" svobodný sedlák.

Ve středověku, snad za třicetileté války tu byla údajně svedena bitva, kterou připomíná název "Piket" (vojenský tábor) a kaplička. Stojí na místě pohřbených padlých vojáků. V "Urbáři" z roku 1664 je již uváděn zkrácený název Nošovice. Po staletích jednotvárného života na polích a u tkalcovských strojů přineslo do obce trochu vzruchu 19. století. Na jeho počátku byla v provozu sklářská dílna, ve které se vyráběly polní láhve.

V roce 1966 byla zahájena výstavba pivovaru Radegast. Toto pivo je ve světě známé svou kvalitou a modernizace pivovaru neustále pokračuje.

Památky
V obci stojí 2 kapličky. Na jejím území se nachází národní přírodní památka Skalická Morávka, přírodní divoká řeka.

Sport
Zasportovat si můžete na místních antukových tenisových kurtech (správce Pivovar Nošovice) nebo na malém travnatém hřišti. Pro basketbal a volejbal můžete využít tělocvičnu u školy. Ke koupání slouží přírodní říční koupaliště. Okolí je ideální pro turistiku a cyklistiku například po značené trase okolo Žermanické přehrady (č.trasy 6005) nebo po trase Radegast CykloTrak.

Kultura
Kulturním centrem je místní knihovna.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Nošovice (obec) Frýdek-Místek



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)