Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Mosty u Jablunkova (obec) [4820]



První zprávy o osídlení Mostů u Jablunkova pocházejí z druhé poloviny šestnáctého století. Obyvatelstvo se v té době živilo především pastevectvím a horským zemědělstvím. Mosty u Jablunkova byly po celé feudální období v držení Těšínské knížecí komory, v současnosti představují významný silniční a železniční hraniční přechod mezi Českou a Slovenskou republikou. K 1.1. 2005 měla obec Mosty u Jablunkova 3977 obyvatel.

Název Mosty pravděpodobně pochází od velkého množství malých mostů a můstků spojující břehy potoků a potůčků. Obec vznikla před 600 až 700 lety v nejvyšším bodě průsmyku mezi horami Polomem a Gírovou, na důležité obchodní spojnici, takzvané měděné cestě spojující Slezsko s Uhrami. Dnes je to první obec, kterou po silnici či železnici projedete cestou ze severního Slovenska do České republiky.

Nad jablunkovským průsmykem byly ve středověku vybudovány Šance, které sloužily jako opevnění proti nájezdům Tatarů, později proti Turkům. Jsou dokladem barokního opevnění s dobře zachovalou stavební dispozicí. Byly postaveny v roce 1578 a v 17. století byly přestavěny na pravidelném půdorysu ve tvaru hvězdy. Dnes zbývají jen jejich pozůstatky, porostlé stromy a křovinami. Půdorys, hradby a příkopy však jsou stále dobře patrné a stojí za návštěvu. Je odtud opravdu krásný výhled na slovenskou stranu Jablunkovského průsmyku.

V Mostech můžete navštívit kostel sv. Hedviky, který byl postaven roku 1768. Na Šancích stojí kaple sv. Petra a Pavla. V obci jsou dvě základní školy.

Obec Mosty u Jablunkova má bohatou kulturní tradici. Působí zde Matice slezská se svým pěveckým souborem Slezan , národopisný soubor Gorole pokračuje v tradiční lidové kultuře, smíšený pěvecký soubor Przelęcz zpívá převážně polské písně a milovníci “lidovky” jistě znají dechovou hudbu Mostečanka.

Sportovcům slouží fotbalové hřiště, tři hřiště na odbíjenou, tělocvična a posilovna. U chaty Studeničný naleznete bazén s předehřívanou vodou. V zimě mohou lyžaři užívat lyžařských vleků v Mostech, na Grůni, ve svahu Gírové, na Severce ve svahu Polomu nebo na Šancích.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Mosty u Jablunkova (obec) Frýdek-Místek



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)