Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Morávka (obec) [4819]



Malebná podhorská obec s roztroušenou slezskou zástavbou vklíněná mezi masívy Travného a Slavíče s největším katastrem v Beskydech. Morávka se rozkládá na obou březích stejnojmenné řeky.
Svou rozlohou 87 km2 je jednou z největších obcí v České republice. V letech 1960 - 1966 byla na Morávce postavena údolní přehrada, sloužící jako zdroj pitné vody pro obyvatele okolních měst.

V současné době má Morávka 1078 obyvatel. Pro své vzácné a neobvyklé přírodní krásy je zařazena do CHKO Beskydy. Je zde zaznamenán výskyt vlků, medvědů i rysů. Jako zajímavost ... Morávka měla možnost darovat Strom pro Vatikán - v Mileniu 1999/2000. Nabízí se zde velmi dobré podmínky pro letní i zimní rekreaci, turistiku i sběr lesních plodů.

Části obce jsou Vlaské, Vojkovčina, Dolinky, Vysuté, Malé Lipové, Velké Lipové, Slavíč, Úspolka, Kocuří, Lúčka, Byčinec, Křížové cesty, Ježanky, Nytrová, Skalka, Kotly

V obci se nabízí pro sport a rekreaci: lyžařský vlek Sviňorky, jízdárna REIT - Penzion Jízdárna, minigolf - Penzion U Přehrady, Bazén - Rekreační areál Morávka, tenisový kurt, tělocvična, volejbalový kurt, travnaté hřiště, basketbalové hřiště, cyklotrasy.
Služby v místě: pošta; obvodní, dětský a zubní lékař; potraviny a večerka.

Obec Morávka vznikla po roce 1615 podél horního toku řeky Morávky a na úbočích okolních kopců. Území, na němž obec vznikla patřilo postupně hrabatům z Vrbna, Oppersdorfům a naposled Pražmům.
Za II. světové války se občané aktivně zapojili do odboje proti fašismu.
Morávčané převáděli přes hranici, která tudy vedla, do Polska vlastence, kteří odtud odcházeli do zahraničního odboje, navazovali styky s prvními partyzánskými oddíly, podporovali je v sabotážích a v odbojové činnosti. Stranou nestáli ani starosta obce, poštovní úřad a četnická stanice. Partyzáni si za podpory obyvatel vybudovali bunkr na úbočí Malého Travného. S občany, kteří je zásobovali potravinami, šatstvem a také jim podávali informace, byli ve stálém styku.
Počátkem prosince 1944 se situace nečekaně změnila v neprospěch partyzánů i těch, kdo jim pomáhali. Ony těžké prosincové dny poznamenaly tragicky nejednu rodinu. Na 14. prosince 1944 byl svolán do obecního hostince - nynější hostinec Partyzán - hanebný soud, po němž byl vynesen rozsudek. 14 Morávčanů bylo odsouzeno k trestu smrti, 10 odvlečeno do koncentračních táborů. Celkem během války zahynulo 68 Morávčanů.
Obec Morávka obdržela v roce 1971 za protifašistický odboj Československou cenu míru a byl jí udělen titul "Partyzánská obec".

Ubytování, stravování
Ubytování nabízí okolo dvaceti penzionů, chat, hotelů a středisek.

  • Penzion Jízdárna (+420 558 691 273)
  • AUTOCLUB HOTEL
    strana 1
        Vložení nových fotografií přidat fotografie

  • Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
    Typ Název Vl. Zn. Okres
    obec, osada Malá Morávka (obec) Bruntál
    obec, osada Morávka (obec) Frýdek-Místek



    (c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
    Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)