Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Horní Domaslavice (obec) [4801]



Obec leží na jižních březích Žermanické přehrady, 10 km severovýchodně od Frýdku-Místku. Leží v mírně zvlněné krajině na pomezí Těšínské pahorkatiny a Třinecké brázdy.

Správní území obce má výměru 505 ha. Obec má 630 obyvatel.

Historie obce
Byla založena v druhé polovině 13. století slovanským rodem Domaslaviců, kteří dali tomuto místu rovněž své jméno. Rod vladyků z Domaslavic měl zdejší statky v držení pravděpodobně do konce 15. století. Později se zde střídaly různé slezské šlechtické rody, z nichž lze jmenovat Tluky, Saint-Genois, Harasovské nebo Grohmanny. Posledním šlechtickým majitelem byl baron Hans Mattencloit, který zdejší statky zadlužil a poté rozprodal.

Samostatnou obcí se staly Horní Domaslavice v r. 1864, kdy byly vyčleněny s obecního svazku více obcí. Budova školy byla založena v roce 1910 a 1. září 1946 byla zřízená v budově školy mateřská škola. Sbor dobrovolných hasičů byl založen roku 1926. V 80-tých letech 20. stol se staly místní části obce Dobrá. Plnou samostatnost získaly opět v červenci 1990.

V letech 1994 až 1995 zde byla z iniciativy obecního úřadu zbudována naučná stezka připomínající historii obce, která v minulosti zastávala úlohu centra duchovního života. Přes obec vedou udržované cyklostezky.

Od roku 1996 má obec Horní Domaslavice svůj prapor a znak. Vesnice si dodnes na celé svém území zachovala typický ráz původního slezského rozptýleného typu zástavby.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Horní Domaslavice (obec) Frýdek-Místek



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)