Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Fryčovice (obec) [4798]



Středně velká obec v západní části frýdecko-místeckého okresu při hlavním tahu z Olomouce do Českého Těšína a dále do Polska. Fryčovice leží po obou stranách řeky Ondřejnice při komunikaci spojující Hukvaldy s Brušperkem a Ostravou.

Správní území obce má výměru 1645 ha. Obec má 2157 obyvatel. Obec sousedí s Brušperkem, Kateřinicemi, Staříčem, Rychalticemi.

Historie obce
Fryčovice patří k nejstarším osídlením hukvaldského panství - založil je olomoucký biskup Bruno ze Schauenburka na zalesněné půdě, kterou získal koupí od hraběte Franka z Hückeswagenu kolem roku 1255. Tehdy se taky přistoupilo k lokaci vesnice. Lokátor se pravděpodobně jmenoval Fritz (Fridrich), a proto osada obdržela název Fritzendorf. Vesnice z té doby založené mají tvar tak zvaných franckých dlouhých vsí. Nejstarší dochovaná jmenovitá zpráva o Fryčovicích pochází z roku 1267. V některých pramenech se tvrdí, že název Fryčovice pochází od slova "fryšování", což značí povrchovou těžbu železné rudy. Ta se měla těžit na kopci Sovinci a v jeho blízkém okolí.

Roku 1270 Bruno nařizuje rychtáři Jindřichovi (první historicky doložený rychtář), aby vyměřil pole, postavil mlýn. Biskup Bruno při zakládání obce nechal postavit i kostel. Roku 1320 povoluje olomoucký biskup Konrád fryčovickému rychtáři Kunešovi postavit druhý mlýn pro lepší zvelebení této vsi. Ves byla v té době docela opuštěna a rychtář ji měl k většímu rozkvětu přivést. Po vystavění druhého mlýna tzv. "Špluchovský" (dnes v místě domku rodiny Olšovských) bylo nad tímto mlýnem započato se stavbou kostela z kamene asi v letech 1335-1345. Fryčovice byly podřízeny hejtmanství a děkanství místeckému, panství hukvaldskému a biskupu olomouckému.

Nejstarší kamennou církevní stavbou v obci i okolí je kostel Nanebevzetí Panny Marie postavený v letech 1335 až 1345 a později přestavován. Původně se chodilo do školy v Brušperku. Vlastní škola byla zřízena po zavedení lokálního farního úřadu roku 1775. Jako všechny obce v okolí, byly i Fryčovice vsí zemědělskou. V obci nebylo kromě mlýnů jiných průmyslově hospodářských objektů. Na počátku 18. století obec čítala 1197 obyvatel a 181 domků, krytých došky nebo šindelem. Nejstarším spolkem v obci je hasičský sbor z roku 1895. Tělovýchovná jednota Sokol byla založena roku 1912. Elektrifikace započala v roce 1928.

Památky, kultura
Historicky zajímavým objektem a chráněnou kulturní památkou v obci je kostel Nanebevzetí Panny Marie. Dále v obci je několik křížů, památník obětem 2. světové války a hasičská zbrojnice.

Rekreace, sport
Víceúčelová sportovní hala s tělocvičnou, bazénem a saunou a sportoviště dávají možnost sportovnímu vyžití po celý rok. Chov koní a jízdárna slouží místním občanům i turistům. Přes obec vede značená cyklistická stezka č. 6006, která je jedním z okruhů pro trekingová kola, vedoucí podhůřím Beskyd a okolo přehrady Olešná.

Stravování, ubytování Příjemné posezení a a možnost stravování nabízí restaurace "Sokolka", pohostinství "U Tvardků", restaurace "Na zastávce" nebo motorest "Hroch". Ubytování v obci zatím nenabízí žádné zařízení.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Fryčovice (obec) Frýdek-Místek



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)