Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Dobratice (obec) [4794]



Obec Dobratice leží v podhůří Beskyd, 7,5 km východně od Frýdku-Místku. Obec se skládá z místních částí - Dobratice, Hranice, Bukovice, Amerika, Podlesí, Šprochovice. Správní území obce má výměru 705 ha, leží v nadmořské výšce 623 m a počet obyvatel k 31.10.2005 byl 1046 osob.

Historie obce
Obecní kroniku založil na podnět obecního zastupitelstva řídící učitel Jan Poloch v roce 1930. O původu a založení obcí Dobratic a Bukovic nelze nic zjistit pro nedostatek pramenů. Jen v kalendáři obce Dobrá pro rok 1992 v dějepisném přehledu uvádí autor založení obce Dobratice a Nošovice za vlády Jiřího z Poděbrad 1458-1471.

Dobratice a Bukovice se uvádějí teprve v záznamech počátkem 17. st., kdy kníže Adam Václav Těšínský v r. 1602 dal Bohuslavu Tlukovi z Tošanovic dílcí "Teilungs- zettel" na Horní Domaslavice a na polovinu Tošanovic, Dobratic a Bukovic. V té době se nacházelo v Dobraticích též panství, které náleželo k panství hornodomaslovskému. Do roku 1868 patřila obec pod farnost Domaslavskou.

V 17. st. byl zde dědičným pánem Karel sv. pán Saint Genois. Byl to původem frýdecký rodák Ondřej Josef Bienek, který byl vysvěcen na kněze. V roce 1758 byl zde pánem Kryštof Vilém Marklovský ze Žebrače. V 18 st. byl majitelem dobratického panství baron Kašnic, který bydlel v dřevěném zámku, kde je dnes č.p. 27. K dobratickému panství náležely i Bukovice. Od barona Kašnice přešly Dobratice a Bukovice pod panství dolnotošanovské. Od té doby se majitelé často střídali a tím se stalo, že se v archivech panství nic nezachovalo.

Obecní znak a prapor byl udělen obci Dobratice rozhodnutím předsedy Poslanecké sněmovny parlamentu České republiky Lubomírem Zaorálkem dne 3.12.2004 a slavnostně byly tyto obecní symboly vysvěceny v kostele sv. Filipa a Jakuba v Dobraticích dne 1.5.2005 generálním vikářem Marcelem Tesarčíkem. Symboliku obecního znaku tvoří figura pluhu představuje doslovný heraldizovaný přepis historických pečetních a razítkových znamení obce. Figura Bukové ratolesti o pěti listech je mluvícím znamením vyjadřující obec Bukovice a místních sídelních jednotek obce. Barva zlatá a modrá vyjadřuje historickou příslušnost obce k těšínskému knížectví neboli k regionu těšínského Slezska.

K rekreaci a sportu slouží v obci fotbalové hřiště, značená turistická trasa Dobratice - Prašivá a tělocvična v budově školy. Dobraticemi nevede značená cyklotrasa, ale po zpevněné cestě se můžete napojit na trasy okolo, na 6005 na Žermanickou přehradu a 46.
TJ Comfort Dobratice sdružuje oddíl kopané a šachový oddíl.

Pamětihodnosti v obci:

  • Kostel svatého Jakuba a svatého Filipa (stavba započata r. 1863, vysvěcen byl 8. října 1865)
  • Škola
  • Dřevěná zvonička
  • 5 křížů

    Stravování: restaurace Harenda (+420 558 651 197) a pohostinství Obecník.

    Další služby: v obci je pošta - jen podací, obchody: smíšené zboží, potraviny, kadeřnictví a kosmetiku. Místní knihovna zajišťuje připojení na Internet pro veřejnost.


  • strana 1
        Vložení nových fotografií přidat fotografie


    Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
    Typ Název Vl. Zn. Okres
    obec, osada Dobratice (obec) Frýdek-Místek



    (c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
    Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)