Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Dobrá (obec) [4793]



Obecleží jihovýchodně od města Frýdek-Místek. Rozkládá se na 873 hektarech na pravém břehu řeky Morávky. V současné době má 2 987 obyvatel.

Části obce jsou Vrchy, Podlesí, Skalická část, Stará Dědina, Kamenec.

Historie obce je velmi bohatá. V písemných pramenech je uváděna poprvé v roce 1305. Počínaje rokem 1417 je se jménem obce spojen rod Vlčků "z Dobré Zemice". Z Frýdku bychom tehdy do vsi přišli jinudy. Tam, kde vede silnice dnes, byly močály a cesta šla spíše severněji, než se stáčela dolů k prvním dřevěným domkům. Byla to cesta stará, prašná, úzká a vedla do podhůří a snad i do hor. Hlavní cesta, někdy též zvaná "solná" z Frýdku do Těšína se Dobré vyhnula, nevedla tudy. Ve vsi bylo 34 usedlostí, panská hospoda a nedaleko řeky na jednom náhonu stály tři mlýny, byl zde i rybníček.

Kostel byl dřevěný se šindelovou střechou, asi takový jaký stojí na Prašivé. Měl jen zvonici vpravo od něj. Tento raně barokní kostel sv. Jiří byl postaven Františkem Eusebiem z Oppersdorfu v letech 1682 - 1686, tzv. ruská věž byla přistavěna až v roce 1816.

Škola v Dobré se připomíná již v roce 1568. Byla zbourána v roce 1907 a o rok později postavena nová škola. Za okupace byla Dobrá hraniční obcí s celnicí a střediskem kulturního a společenského života v Pobeskydí.

V regionu se Dobrá stala v minulosti známou jednak okázalými poutěmi ke sv. Jiří, jednak návštěvou cara Alexandra, vracejícího se z mírových jednání po napoleonských válkách, a především Krajinskou výstavou v roce 1910.

Památky
V Dobré stojí ranně barokní kostel sv. Jiří s kaplemi Nejsvětějšího srdce Pána Ježíše a Nejčistšího srdce Panny Marie (přistavěná ke kostelu v r. 1883), sochou sv. Jana Nepomuckého a farou. Z přelomu 17. a 18.století pochází barokní stavba restaurace "U oráče", za níž je zachovaná barokní sýpka z 18. století, užívaná kdysi k uložení zásob obilí na horší časy. Dnes jsou oba objekty opraveny a fungují jako restaurace. V obci je i několik dřevěných domů (dřevěnice čp.106 - původně zájezdní hospoda - uváděna už v r. 1670).

Také na katastru obce Dobrá se rozkládá národní přírodní památka Skalická Morávka - přírodní divoká řeka.

Kultura
Jedním z kulturních center je místní knihovna, která pro občany pořádá besedy, soutěže a knihovnické lekce pro žáky mateřských i základních škol, výstavy a besedy se zajímavými osobnostmi. K dispozici je i internet, skener, tisk a kopírování.

Sport
V obci je možnost využít fotbalové a volejbalové hřiště; tělocvična v budově ZŠ (s hřišti pro košíkovou, volejbal, nohejbal, softbal - pronájem u p. Golíkové (558 641 301), nově také multifunkční hřiště, pronájem možno sjednat u p. Prčíka (739 630 870).
Přes Dobrou vedou 2 cyklotrasy: Okolo Žermanické přehrady, č. 6005 a cyklotrasa Frýdek-Místek - Frýdlant n. O. - Olešná.
Koupání je možné v nádrži Olešná u Frýdku Místku nebo Žermanice, severovýchodně od obce, nebo možnost přírodního říčního koupání v řece Morávce.

Místem pro procházku je vrch Dobrá 385 m n.m. (Vrchy), lze odtud pozorovat masív Beskyd ( Polské Beskydy, Moravskoslezské Beskydy, Ondřejník, Palkovické hůrky), Ostravská pánev (Poruba, Ostrava, Havířov). Při zvlášť dobré viditelnosti je vidět masív Nízkého Jeseníku a Praděd.

Ubytování, stravování
V obci není možnost se ubytovat. K posezení můžete využít služeb Cyklobaru, dobově zařízené restaurace Na sýpce, restaurace v historickém objektu U oráče a restaurace "Obecník". V obci je také Pivnice U pantlíka a Hostinec Na Špici.

Rodáci, osobnosti

  • Jan Wojnar, učitel ( 1822 - 1886), vyznamenám stříbrnou madailí Františka Jozefa v roce 1874
  • Josef Volný ( 1896 - 1979) významný vlastivědný pracovník a kronikář
  • František Pánek (1869 - 1906) zakladatel hasičského sboru

    Služby:
    Pošta, , Lékárna, Pobočka České pošty, s.p., Jednatelství České pojišťovny, a.s., Jednatelství České spořitelny, a.s. Karviná, Obvodní oddělení Policie ČR, Čerpací stanice, Potraviny, Prodejna smíšeného zboží, Dětský lékař, Obvodní lékař, 2x stomatologie, Gynekologie.


  • strana 1
        Vložení nových fotografií přidat fotografie


    Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
    Typ Název Vl. Zn. Okres
    obec, osada Dobrá Voda (osada) Klatovy
    obec, osada Velká Dobrá (obec) Kladno
    obec, osada Dobrá Voda u Českých Budějovic (obec) České Budějovice
    obec, osada Dobrá (obec) Frýdek-Místek
    obec, osada Dobrá Voda u Hořic (obec) Jičín
    obec, osada Dobrá Voda (obec) Pelhřimov
    obec, osada Dobrá Voda u Pacova (obec) Pelhřimov
    obec, osada Dobrá Voda (obec) Žďár nad Sázavou
    obec, osada Dobrá Voda (osada) Jihlava
    obec, osada Dobrá Voda (část obce) Karlovy Vary



    (c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
    Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)