Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Zběšice (část obce) [47653]



Zběšice je malá vesnice, část obce Bernartice v okrese Písek. Nachází se asi 2,5 km na jihovýchod od Bernartic. Usuzuje se, že původní podoba názvu vesnice byla Stběšice podle osobního jména prvního majitele vsi Stběcha. 

Ves se připomíná už v r. 1291, kdy její část potvrdil Přemysl Otakar II. jako majetek Milevského kláštera. V 15. století patřily Zběšice Rožmberkům, v 16. století Hozlaurům z Hozlau. Ve třicetileté válce ves silně utrpěla.

V polovině 17. století, kdy byla součástí dobronického statku, tu bylo 6 usedlých zemědělců, 7 dalších usedlostí bylo stále pustých. V té době Zběšice patřily Ferdinandu Pruggerovi z Grünbergu a po něm dědictvím Anně Jakobě z Klebelsbergu. Ta prodala dobronický statek i se Zběšicemi jezuitské koleji a ves byla spojena s bernartickým statkem. 

V polovině 18. století žilo ve vsi 9 sedláků, každý měl více než 8,5 ha orné půdy. Celkem hospodařili na 150 ha půdy; 38 ha pastvin a 18 ha lesa bylo obecních. Menších zemědělců ve vsi nebylo. Všichni sedláci byli povinni robotovat s volským dvojspřežím a 8 z nich mělo ještě ruční robotu v rozsahu 148 dní v roce. Největší počet obyvatel tu byl v r. 1869 (240). 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Zběšice (část obce) Písek



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)