Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Písek » zajímavost » Rodný dům Karla Kálala - Rakov (dům)

Rodný dům Karla Kálala - Rakov (dům) [47636]



Rodný dům spisovatele Karla Kálala je čp. 6. Na domě byla ještě za jeho života 25. 5. 1930 odhalena bronzová pamětní deska. Na desce je tento nápis: Zde se narodil Karel Kálal, spisovatel, 9. 1. 1860.

V Soběslavi vystudoval učitelský ústav a pak učil na řadě škol v Čechách (Frenštát pod Radhoštěm, Velké Meziříčí), byl ředitelem průmyslové a obchodní školy dívčí v Písku. Po roce 1918 pomáhal organizovat odbory školství na Slovensku a pak byl ředitelem obchodní akademie v Banské Bystřici. Z Moravy dojížděl často na Slovensko a začal se angažovat v česko-slovenských hlavně kulturních vztazích svým dílem, články v tisku, psaním odborných prací. Byl spoluvydavatelem slovenského časopisu Dom a škola. Rodný dům spisovatele Karla Kálala v Rakově je čp.1. Na domě byla ještě za jeho života 25. května 1930 odhalena bronzová pamětní deska. Na desce je tento nápis: Zde se narodil Karel Kálal, spisovatel, 9. 1. 1860.
Jeho blízkým příbuzným je jihočeský historik, gymnazijní učitel a spoluautor učebnic Nakladatelství Fraus PhDr. Jiří Kálal.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)