Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Břeclav » pevnost, opevnění » Pěchotní srub MJ - S 29 Svah (pěchotní srub)

Pěchotní srub MJ - S 29 Svah (pěchotní srub) [47615]



Objekt pevnostního opevnění, jež bylo zařazeno do podúseku Mikulov a patřilo do úseku ŽSV XI. Hrušovany nad Jevišovkou. Jedná se o jediný realizovaný izolovaný pěchotní srub v tomto podúseku.
 
Srub má dvě patra - v horním bojovém nadzemním jsou dvě střílny, chodba, vstup, radiová místnost, místnost pro chemika a dva pozorovací zvony. V podzemním patře se nacházela strojovna, kuchyň, místnosti pro odpočinek (posádka, důstojníci a velitel), umývárna WC a studna. Malou zajímavostí je, že každá postel pro mužstvo je vlastně pro dva vojáky – jeden odpočívá, druhý má službu. Posádku opevnění tvořilo 14 – 40 mužů.
 
V objektu se v mírové době svítilo petrolejkami, při boji byl spuštěn dieselový agregát, a bylo zapojeno elektrické osvětlení. Objekt byl chráněn i před chemickým útokem. Zvenčí byl nasáván vzduch do filtrů a poté byl rozváděn vzduchotechnikou po celém opevnění. Před stěnou s hlavními střílnami byly vybetonovány až 3 metry hluboké příkopy, které znemožňovaly útočníkovi přiblížit se a položit nálože. Zároveň vylučovaly nebezpečí zavalení střílen zeminou vyhozenou do vzduchu při explozích dělostřeleckých granátů a leteckých pum.

strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)