Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Písek » kostel, kaple, synagoga » Kaple sv.Jana Nepomuckého - Bilinka (kaple)

Kaple sv.Jana Nepomuckého - Bilinka (kaple) [47605]

Kulturní památka (KP)

Zděná kaple se zvonicí na obdélném půdorysu se nachází uprostřed obce Bílinka, v blízkosti u komunikace směřující do Bernartic. Kaple je orientována hlavním vstupem k východu, je pohledově exponovaná a tvoří významný urbanistický prvek v obci.

Poměrně nezvyklá stavba v převažujícím historizujícím slohu z pol. 19. století má obdélný půdorys vrcholící zvoničkou, je orientována k západu, má pravoúhlý závěr a má zajímavou hmotovou skladbu. Jedná se o průnik dvou hmot, o dominantní středovou vysokou úzkou část vrcholící zvonicí a postraními nižšími částmi a nižší obdélnou část s pravoúhlým závěrem a hlavním polokruhovým vstupem z východu. Celá kaple dosedá na vyvýšený mírně rozšířený, dvakrát odstupněný sokl. Nižší část s polokruhovým vstupem má zkosená nároží, je ukončena nízkým trojúhelným štítem s projmutou římsou a vrcholí sedlovou nízkou stříškou.

Stříška je kryta pálenou bobrovkovou krytinou. V polokruhovém vstupu se zkoseným obloukem jsou dvoukřídlé dveře s polokruhovým nadsvětlíkem. Dveře jsou uchyceny pomocí křížových závěsů na dvou trnech. Uprostřed nad vstupem je v ploše stěny nika ve tvaru jednoduchého kříže. Zadní západní nižší pravoúhlá část s pravoúhlým závěrem je hladká, bez členění a s rozšířenou jednoduchou fabiónovou římsou, nad kterou je výrazně stlačená valbová stříška. Stříška je kryta pálenou bobrovkovou krytinou. Vrchol střechy dosahuje úrovně řady vertikálních vpadlin. Nároží středové části jsou zkosena a trojúhelníkovitě ukončena dole i nahoře. Jižní a severní stěna je členěna mělkou nikou ve tvaru jednoduchého kříže větších rozměrů. Středová část je ukončena dvakrát odstupněnou obdélnou římsou, která je kryta pálenou bobrovkovou krytinou. Pod římsou se uplatňují úzké vpadlé štěrbiny tvořící čárkový rastr (řada úzkých vertikálních vpadlin). Nad římsou se zvedá v šířce zdiva úzká zvonička, ke které jsou připojeny nižší postraní části.

Zvonička s malým rozšířeným soklem, se zkoseným nárožím a polokruhovým obloukem má v ose prolomen polokruhový úzký otvor, ve kterém je umístěn malý kovový zvon. Stěny postraních nižších částí jsou prolomeny třemi polokruhovými plochými nikami. Trojúhelné štíty zvoničky i postraních částí jsou lemovány jednoduchou zaoblenou římsičkou, která je barevně odlišena. Zvonička i postraní části jsou zastřešeny sedlovou stříškou, které jsou kryty pálenou bobrovkovou krytinou. Nad stříškou zvoničky vrcholí jednoduchý kříž.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)