Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Písek » drobná památka » Sloup se sochou sv. Josefa - Bernartice (sloup)

Sloup se sochou sv. Josefa - Bernartice (sloup) [47602]

Kulturní památka (KP)

Sloup se sochou sv. Josefa je situován v severní části náměstí na zatravněné ploše před farou čp. 18, jenž je také kulturní nemovitou památkou. Na sloupu se nachází stojící socha světce sv. Josefa, která je orientována k jihu, do náměstí. Sloup se sochou je pohledově exponovaný a je významným prvkem urbanistického uspořádání jádra obce.

Na soklu je umístěn trojstranný kónický sloup s nepatrnou jednoduchou patkou a je zakončen ionizující hlavicí. Na sloupu stojí pískovcová socha sv. Josefa s Ježíškem v náručí. Kamenné základové stupně mají jednotlivé dílce spojeny železnými kramlemi. Na sloupu stojí v tradičním zobrazení pískovcová socha sv. Josefa nesoucí na levé ruce Ježíška.

Na sloupu stojí v tradičním zobrazení pískovcová socha sv. Josefa nesoucí na levé ruce Ježíška. Socha zobrazuje stojícího světce, s mírně nakročenou pravou nohou jejíž obrys vystupuje z oděvu. Tělo zahaleno do dlouhého pláště, zřaseného hlubokými záhyby, které jsou nařaseny zejména v oblasti pasu. Pravá ruka směřuje šikmo k zemi, dlaň sevřená v pěst drží patrně novodobý atribut-lilii se stonkem (patrně kovová). Levá ruka ohnutá v lokti, drží sedícího Ježíška bez oděvu. Ježíšek se pravou rukou dotýká světcových vousů, v levé ruce drží jablko s kovovým jetelovým křížem. Světec má oválný obličej lemovaný hustým vousem, vystupující lícní kosti. Záda plastická, členěna mělkými vertikálními záhyby. V hlavách světce i Ježíška je zasazena kovová svatozář ze čtyřmi paprsky.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)