Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Písek » hřbitov, pohřebiště, hrobka » Mohylové pohřebiště - Údraž (pohřebiště)

Mohylové pohřebiště - Údraž (pohřebiště) [47590]

Kulturní památka (KP)

Navštivte Virtuální hřbitov a zavzpomínejte na ty, kteří spoluvytvářeli dějiny. Podílely se svou měrou na tom, jak obec či město vypadá dnes.

Pohřebiště je typickým příkladem menšího pohřebního areálu využívaného ve všech obdobích jihočeské prehistorie, v nichž převládal mohylový ritus – ve střední době bronzové, starší době železné a době hradištní. Zatímco v obou prvních mohylových kulturách byly na pohřebišti budovány nové mohyly, ve slovanském období byly pohřby ukládány do násypů již stojících starších mohyl. Objevené hroby jsou významným pramenem pro poznání duchovních představ a hmotné kultury pravěkého obyvatelstva.

Lokalita se nachází 2,2 km Z od kaple v Údraži. Pohřebiště je tvořené 9 mohylami. Archeologické výzkumy prokázaly pohřbívání ve střední době bronzové, starší době železné a v raném středověku slovanské pohřby do již existujících mohyl. Menší mohylové pohřebiště tvořené devíti mohylami je situováno na severním svahu nad Okrouhlickým potokem. Lesní trať „U obrázku“ či „U buku“, 2050 m Z od kapličky v Údraži, S od kóty 445 m na lesní asfaltové cestě, mohyly jsou rozloženy po obou stranách lesního průseku. Mohylové pohřebiště leží na mírném severním svahu nad Okrouhlickým potokem. Mohyly vytvářejí asi 120 m dlouhý pás probíhající ve směru JV – SZ, ve střední části jsou dva páry mohyl vybudovaných těsně vedle sebe. Na lokalitě se nachází celkem 9 mohyl o výšce až 180 cm a průměru 8 – 15 m. • archeologické výzkumy a nálezy: Mohyly sloužily v minulosti několikrát jako zdroj kamene, přičemž byly získány i první archeologické nálezy. Tak v roce 1871 byly v jedné z nich objeveny nádoby obsahující popel, roku 1928 byl do další mohyly učiněn vkop, v němž následně B. Dubský nalezl halštatské a slovanské střepy. První archeologický výzkum na lokalitě provedl prof. J. N. Woldřich, který ještě v 19. století prokopal 4 mohyly, další dvě mohyly prozkoumal B. Dubský v roce 1928 a 1930. Výzkumy prokázaly, že mohyly byly budovány ve střední době bronzové a pak v době halštatské, další dodatečné pohřby do nich byly uloženy v raném středověku. Jeden z nich objevený B. Dubským obsahoval dvě nádoby, z nichž jedna sloužila jako popelnice a na jejím dně byla kromě spálených lidských pozůstatků nalezena bronzová esovitá záušnice a bronzový kroužek. V další mohyle, jež kryla vnitřní konstrukci tvořenou třemi vrstvami kamene prokládanými pískem, objevil tentýž badatel dva halštatské žárové pohřby. První patřil dospělému jedinci a obsahoval dva duté bronzové náramky, v nichž zůstaly zakonzervovány zbytky pažních kostí. Druhý pohřeb, který zřejmě patřil dítěti, byl uložen v mělké jamce překryté keramickou miskou. Kromě keramiky z něj pochází zbytky tří přepálených náramků.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)