Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Písek » hřbitov, pohřebiště, hrobka » Mohylové pohřebiště - Údraž (pohřebiště)

Mohylové pohřebiště - Údraž (pohřebiště) [47589]

Kulturní památka (KP)

Navštivte Virtuální hřbitov a zavzpomínejte na ty, kteří spoluvytvářeli dějiny. Podílely se svou měrou na tom, jak obec či město vypadá dnes.

Mohylové pohřebiště v trati „U Honzíčka“, které patří mezi největší v okrese Písek, představuje významný doklad duchovních představ a pohřebních zvyklostí pravěkého obyvatelstva. Vysoká koncentrace mohylových pohřebiště v údražském a přilehlém všetečském polesí (řádově několik set mohyl) nemá v jižních Čechách obdoby a svědčí o mimořádně intensivním osídlení této oblasti v různých pravěkých obdobích a raném středověku.

Mohylové pohřebiště leží na mírném východním svahu pod kótou 458 m. Skládá se z více než 30 mohyl o průměru 5 – 15 m a výšce od 0,4 do 2 m, ty vytvářejí nepravidelný pás táhnoucí se ve směru západ – východ. Největší mohyla – o výšce 2,5 m a průměru 15 m – se nachází v severozápadní části mohylníku, má zcela vytěženo jádro. Jihozápadně od pohřebiště se nalézá osamělá halštatská mohyla o průměru 12 m, vysoká je 1 m.

Již v roce 1881 kopal v jedné z mohyl syn místního revírníka J. E. Chadt, jím nalezené střepy však patřily až do raného novověku a jsou nejspíše pozůstatkem mladšího zásahu do mohyly. Další mohylu prozkoumal v roce 1885 prof. J. N. Woldřich. Nalezl v ní halštatský žárový hrob, z jehož výbavy se dochovaly zlomky keramiky a část bronzové spony. Ve výzkumu pokračoval revírník E. Adamec, který postupně prokopal další tři mohyly. Dvě z nich obsahovaly pouze menší množství keramiky z doby halštatské, v poslední mohyle datované do střední doby bronzové nalezl bronzový náramek, šest hrotů šípů, zlomek nákončí pochvy a šest hřebíčků.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)