Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Prachatice » technická zajímavost » Soubor seníků - Volary (zajímavost)

Soubor seníků - Volary (zajímavost) [47403]

Kulturní památka (KP)

Seníky u Volar byly zřizovány jako přechodné uskladňovací prostory, protože na močálových lukách bylo možné odvážet sklizené seno až po zámrazu. Vyskytují se ve dvou skupinách, severně a jižně od obce. Původně vyhlášeno 50 seníků, dnes je chráněno 13, z čehož 4 již zanikly. 4 seníky byly přemístěny do jiné polohy.

Seníky č.3,4,8,10,12,13,14,15 a 16 jsou významným dokladem způsobu zemědělské výroby v okolí města Volar, kde seníky byly zřizovány jako přechodné uskladňovací prostory, protože na močálových lukách bylo možné odvážet sklizené seno až po zámrazu. Představuje cenný doklad stavebního typu venkovské lidové architektury účelových hospodářských objektů tohoto regionu. Svou hmotou a materiálovým provedením spoluvytváří charakter tamní historické krajiny. Svým umístěním, charakterem a historickou podstatou splňuje podmínky ustanovení § 2 odst. 1 písm. a) a § 42 zákona č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči, ve znění pozdějších předpisů, pro prohlášení věci za kulturní památku.

U seníku č. 5 v je současné době jeho památková hodnota značně snížena dostavbou dvou zděných přístaveb a jeho rekonstrukcí k obytným účelům. Může sloužit již jen jako dokumentace původní existence a umístění těchto objektů.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)