Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Český Krumlov » město, městys » Rožmberk nad Vltavou (město)

Rožmberk nad Vltavou (město) [4732]



Město Rožmberk bylo založeno v polovině 13. století. Leželo na obchodní cestě vedoucí z Českého Krumlova přes hraniční průsmyky do Lince a dále na jih. Je spojeno s významným šlechtickým rodem Rožmberků, kteří osídlili město a okolí a svými aktivitami přinesli kraji prosperitu, o čemž svědčí statut města, který byl Rožmberku již v minulosti udělen a nyní opět v roce 2006 titul město vrácen. V roce 1620 připadlo rožmberské panství francouzské aristokracii Buquoyů. Ti pokračovali v rožmberských tradicích hospodářských i kulturních.

Vývoj jména:  

1262 - Rosenberch
1369 - Rosenberg
1405 - Rosemberg
1420 - Rozmberg
1654 - Rožumbergk
1841 - Rosenberg, Rožmberk 

Příroda:

Rožmberk leží v malebném údolí Vltavy, 10 km od rakouských hranic a 25 km od Českého Krumlova. Nedotčená příroda, nádherná pasáž toku řeky Vltavy a historické zázemí obce jsou velkými lákadly pro turisty z celého světa. Poblíž se též nalézá přírodní rezervace Dolní Jílovice se zbytky bukojedlového přirozeného lesa.

Zajímavosti a osobnosti:

Rožmberk je jedním z hlavních míst děje Smetanovy opery „Čertova stěna" na text Elišky Krásnohorské. Karel Leger sem umístil děj románu „Planá růže pětilistá". V roce 1929 se v Rožmberku nad Vltavou narodil akademický malíř Ladislav Rektoris.

Kultura:

Historická instalace ve 12 pokojích hradu, dvě zvláštní galerie přístupné z nádvoří, nepravidelná vystoupení šermířů, koncerty, divadelní představení a podobné akce organizované ve spolupráci se správou Státního hradu Rožmberk .


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Rožmberk nad Vltavou (město) Český Krumlov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)