Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Hroby partyzánů - Rájov (hroby) [47317]

Kulturní památka (KP)

Navštivte Virtuální hřbitov a zavzpomínejte na ty, kteří spoluvytvářeli dějiny. Podílely se svou měrou na tom, jak obec či město vypadá dnes.

Hroby partyzánů se nacházejí na obecním hřbitově mezi Rájovem a Zlatou Korunou, na katastru Rájova, v zadní části na východní polovině hřbitova. Číslo válečného hrobu v evidenci Ministerstva obrany je CZE-3103-10155. Hrob je v podobě překládaných obdélných deskových umělých kamenných prvků na nevysokém soklu. V zadní části kamenné stély se jmény spojené v koruně překlady. 5. května 1945 v odpoledních hodinách, po výzvách pražského rozhlasu a vznikajících revolučních národních výborů, přikročili zlatokorunští a rájovští muži k odzbrojování vojenských jednotek, které byly umístěny na území těchto obcí. Ve Zlaté Koruně byla odzbrojena i jednotka maďarských vojáků. V Rájově se maďarští vojáci zapojili do odzbrojování prchajících příslušníků německé armády a zároveň provedli odminování mostu. Němcům se však nelíbilo, že je odzbrojují civilisté a to možná bylo důvodem, že zformovali v Krumlově silný oddíl a ve večerních hodinách vyrazili na trestnou výpravu do Přísečné a Rájova. Ještě před tím se rájovští odbojáři společně s osmi maďarskými vojáky připravili a zaujali obranné postavení. Po příchodu německé jednotky do Rájova došlo k ozbrojenému střetu, při kterém padlo pět maďarských vojáků a dva čeští odbojáři. Šlo o nerovný boj, neboť na německé straně byla několikanásobná přesila. Ozbrojený střet v Rájově a vše, co s ním souviselo si vyžádal celkem 12 lidských životů. Těla oběti z Rájova byla na příkaz poručíka SS pohřbena bez obřadu do společného hrobu mimo hřbitov. 11. května byla provedena exhumace a 13. května se konal pohřeb obětí se všemi poctami do společného hrobu na zlatokorunském hřbitově. Pohřbu se zúčastnila i skupina maďarských vojáků, kteří přes rakve svých druhů položili maďarskou státní vlajku. Každoročně při výročí těchto událostí uctívají památku obětí společně se zástupci obce Zlatá Koruna i představitelé Velvyslanectví Maďarské republiky v Praze položením kytic u společného hrobu maďarských a českých obětí. Od roku 1992 je tato akce spojována s výstavami a koncerty maďarských umělců. Hroby partyzánů se nacházejí na obecním hřbitově mezi Rájovem a Zlatou Korunou, na katastru Rájova, v zadní části na východní polovině hřbitova. Číslo válečného hrobu v evidenci Ministerstva obrany je CZE-3103-10155. Hrob je v podobě překládaných obdélných deskových umělých kamenných prvků na nevysokém soklu. V zadní části jsou stély z umělého kamene se jmény spojené v koruně překlady. V centrální ose větší stéla se dvěma jmény, po každé straně pět menších stél. V hlavní stéle medailon ve tvaru pohřebního věnce, v němž je datum 5. 5. 1945, kdy zřejmě padli čeští občané. Centrální stéla má nástavec s nápisem Památce hrdinů... (viz níže). Na třech hrobech maďarských partyzánů medailonky s fotografiemi zesnulých. Zadní strany hladké.

Nápisy: Nástavec centrální stély: "PAMÁTCE HRDINŮ, KTERÝM PATŘÍ / NAŠE NAHYNOUCÍ ÚCTA A VDĚČNOST / PADLI ZA VLAST," Střední část centrální stély: "5.5.1945"; Nalevo od data ve spodní části: "RUDOLF / HOŠEK / dělník / z Kuřimi - Morava / stáří 31 let"; Napravo od data ve spodní části: "JAN / BOUČEK / syn rolníka / z Rájova / stáří 26 let".

Stély na pravé straně (zleva doprava): "TOMAS / PUFFER / dělník / z Přísečné / stáří 42 let" "ANTONÍN / JINDRA / dělník / z Rájova / stáří 44 let" "JOSEF / FOSUM / rolník / z Přísečné / stáří 36 let" "VOJTĚCH / KOZÁK / resp. fín. stráže / z Přísečné / stáří 40 let" "RŮŽENA / KOZÁKOVÁ / choť resp. fín. stráže / z Přísečné / stáří 32 let"

Stély na levé straně (zleva doprava): "PAL / BENSE / honved / Elt 24 Evet" "MATYAS / BERKES / Pizedes / Elt 24 Evet" "MICHALY / GERGELY / tsz szkv / Elt 23 Evet" "GYORGY / KRIVJANEK / honved / Elt 24 Evet" "LAJOS / BALAZS / tu mu Gyak / Elt 38 Evet"


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)