Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Mirkovice (obec) [4723]



Obec Mirkovice se nachází 6 km východně od Českého Krumlova.. Je to návesní osada s 9 typickými hospodářskými staveními, které jsou v současné době  využívány zejména k bydlení. Vesnice Mirkovice má v současnosti  175 obyvatel  V obci Mirkovice  jsou provozovány následující služby - Welimpex - pořez dřeva,  kovoobráběcí dílna, autoopravna, truhlářství, švadlena., Studio Laura -    kadeřnictví, kosmetiku,  masáže. Obecní úřad Mirkovice se nachází v budově bývalé školy  postavené v roce 1901. V dolní části  obce se nachází sportovní hřiště na malou kapanou a volejbal s příjemným posezením u ohniště. Obec má vypracovaný Územní plán, který zahrnuje další možnou zástavbu rodinných domů. 
Název obce - Místní jméno Mirkovice ( lidově i Mirokovice) znavená ves lidí Mirkových. Osobní jméno Mirek je lichotivý tvar z Miroslav.
Z hlediska půdorysného typu vsi se jedná o relativně pravidelnou kolonizační " krátkou ulicovku ".  Obec je tak položena charakteristicky, zhruba uprostřed katastru. Její vznik je třeba zřejmě položit do 2. poloviny 13. století, kolem roku 1300,
Nejstarší statek V Mirokovicích, číslo popisné jedna , zvaný Řehoutovec, -statek je pozoruhodný nejen umístěním, ale i způsobem stavby, připomíná starou tvrz se zachovalou gotickou sýpkou.
V katastru obce je činnost člověka doložena  již v období pravěku ( zlatonosné rýžovnické sejpy,které se nachází po celém toku Jíleckého potoka dříve zvaného "zlatý".  Archeologické nálezy souboru keramiky v intravilánu Mirkovic dokládají též , jak se zdá, raně středověké osídlení poblíž Mirkovic.
Známá Zlatá stezka vedoucí z Alp do Prachatic , vedla přes Přídolí, kde se rozdvojovala směrem na České Budějovice a vedla přes osadu Zahrádka , Chabičovice, Svachova Lhotka , Černiče. Osada Zahrádka a Svachova Lhotku tehdy Dvorce v roce 1347 Petr z Rožumberka připojuje ke krumlovskému městskému obvodu a stanovuje jednotné právo a měštanům určuje práva a povinnosti vůči městu a vrchnosti. První písemná zmínka o Mirkovicích je z roku 1347, ovšem nejstarší osadou byla dledochovaných pramenů osada Žaltice, kde se usídlila část kmene Doudlebů, kteří zde vytvořily Hradiště. První písemná zmínka roku 1315 o Žalticích se nachází v listině, kdy Bavor III. z Bavorova daruje Klášteru Svatá Koruna ( Zlatá Koruna) zlatá rýžoviště v okolí Žaltic. V Mirkovicích se ve 14. století nacházelo drobné vladycké sídlo dosud neznámé lokalizace roku 1362(1363) žil ve vesnici Bohuslav z Mirokovic ("sídlo Blahoslavovo). Ke konci druhé světové války se v Mirkovicích v hospodářské usedlosti čp. 4 u Dundrů ubytoval generální štáb "Vlasovců", kteří bojoval po boku německých vojsk. V osvobozujících dnech byl štáb "Vlasovců" zatčen sovětskou armádou, přičemž jeden z Vlasovců byl zastřelen a ostatní vojáci odvezeni a 9. května 1945 se v okolí Mirkovic usadila americká armáda .
V roce 1939 byla v Mirkovicích a Žalticích zaveden eletrický proud.

strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Mirkovice (obec) Český Krumlov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)