Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Loučovice (obec) [4720]



  • Loučovice je obec s cca 1900 obyvateli ležící v jižním výběžku Jihočeského kraje na řece Vltavě cca 3 km pod Lipenskou přehradou, v nadmořské výšce 690 m n.m., v blízkosti státní hranice s Rakouskem.
  • První písemná zmínka o obci je z roku 1361, jako o poddanské vesnici kláštera Vyšší Brod. Již roku 1310 je na břehu řeky Vltavy vystavěna kaple sv. Prokopa a roku 1361 na břehu druhém kaple sv. Děpolta , na jejímž místě stojí v současné době kostel sv. Oldřicha. V roce 1420 Táborité vypalují klášter ve Vyšším Brodě a s ním i okolní obce, včetně Loučovic. Po třicetileté válce je obec obnovena.
  • V 80. letech 19. století založil Arnošt Porák v Loučovicích celulózku a následně i papírnu. Na přelomu století zaměstnávala papírna více než 1.000 zaměstnanců. Původně papírna vyráběla sulfitovou buničinu, od roku 1894 i papírové výrobky ze stroje, který v závodě fungoval 100 let. Pro papírnu byla velmi významná stavba železnice z Certlova do Lipna v letech 1909 – 1911, neboť do této doby se suroviny a výrobky dopravovaly 60 páry koní. Tato trať je druhou elektrifikovanou tratí v Čechách.
  • Ke dni 11.3.2009 papírna zaměstnávala 260 zaměstnanců a jejím hlavním výrobním programem je výroba hygienických výrobků z papíru, především toaletního papíru, kuchyňských utěrek, hygienických kapesníků.
  • Co se týče průmyslu, v obci se dále nachází teplárna a pila.
  • V obci je denně možno využít služeb lékařských a lékárnických, služeb pošty a dále pak služeb místních řemeslníků, obchodníků a podnikatelů v oblasti pohostinství a hotelnictví.
  • V obci se nachází základní škola, kterou navštěvuje 185 žáků, mateřská škola a dále pak základní škola praktická. V blízkosti základní školy jsou vystavěna dvě nová víceúčelová sportoviště, která může navštěvovat i veřejnost. Dále se zde nachází velmi pěkné fotbalové hřiště a kuželna se čtyřmi dráhami.
  • Během roku se v obci pořádají již tradičně kulturní akce. Za všechny jmenujme alespoň cestu pohádkovým lesem, která se pořádá při příležitosti dne dětí, dětský karneval, čarodějný rej, spojený se stavbou májky a o vánočních svátcích pak zdobení vánočního stromu a Živý betlém.
  • V okolí obce se nachází turisticky zajímavé lokality. K nejzajímavějším patří zcela jistě přehradní nádrž Lipno, která je od obce vzdálena cca 3 km. Přímo v katastru obce se nacházejí chráněná území Přírodní park Vyšebrodsko, Medvědí hora (přírodní památka, Rašeliniště Kapličky, Uhlířský vrch (přírodní památka) a národní přírodní rezervace Čertova stěna a Luč. Nejznámějším skalním útvarem je skalní hradba Čertovy stěny s kamenným mořem, kterou dle pověsti vytvořil ďábel jako hráz, která by zadržela vodu a zaplavila tak klášter ve Vyšším Brodě. Naštěstí se tak nestalo a tak místní obyvatelé i turisté mají v současné době možnost obdivovat krásu Vyšebrodského kláštera.
  • Mezi Loučovicemi a Vyšším Brodem se nachází jedna z nejobtížnějších vodáckých tratí na světě – Čertovy proudy, kde se konalo i mimo jiné mistrovství světa v raftingu v roce 2003 a natáčel se zde film Rafťáci. Naproti tomu na vodní trase od Lipenské hráze do Loučovic se pořádá mistrovství republiky ve sjezdu a slalomu na divoké vodě.
  • Za zmínku zcela jistě stojí i řada turistických stezek, cyklostezek, za všechny zmiňme například cyklisticko-turistický hraniční přechod Dürnau, kde proběhne 11. 8. 07 oslava 1. výročí jeho otevření. Loučovice se dále pyšní spoustou rybářsky zajímavých lokalit a cca 3 km od obce leží, především v zimě atraktivní, lyžařské středisko Kramolín.

strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Loučovice (obec) Český Krumlov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)