Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Královéhradecký kraj » okres Rychnov nad Kněžnou » socha, sousoší » Sousoší Apoteózy sv. Jana Nepomuckého - Přestavlky (sousoší)

Sousoší Apoteózy sv. Jana Nepomuckého - Přestavlky (sousoší) [46989]

Kulturní památka (KP)

Kvalitní sochařsko-kamenická práce z roku 1742 zachycující sv. Jana Nepomuckého v běžném, byť méně se vyskytujícím ikonografickém zobrazení, v přítomnosti andělů. Autorství spojováno s dílnou Mielnických.

Sousoší Apoteózy sv. Jana Nepomuckého je neseno podstavou tvořenou podnožní deskou, soklovou patkou, hranolem těla, římsovou hlavicí a podnoží, na níž vlastní sousoší bezprostředně spočívá. Z oblačné kupy, nesoucí postavu poklekajícího Jana Nepomuckého, vystupují tři hlavy andílků. Tři andílci s bederní rouškou kolem pasu. Nad andílkem ležícím u nohou sv. Jana vyčnívá z oblaku biskupská mitra a volutové zakončení biskupské berle. Levý andílek drží Janův biret, pravý rozevřenou knihu. Tento andílek ukazuje levou rukou ke světci a hledí vpravo, do neurčita. Pravý andílek hledí na světce, levou rukou se chytá Janova pokleknutého pravého kolene. Jan má obě ruce rozpaženy. Reliéfy a dekorativní motivy:
strana 1 | dále >

    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)