Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Český Krumlov » muzeum, galerie » Muzeum koněspřežné dráhy - Bujanov (muzeum)

Muzeum koněspřežné dráhy - Bujanov (muzeum) [46882]




Muzeum koněspřežné dráhy, která vedla z Českých Budějovic do Lince naleznete v objektu bývalého strážního domku v Bujanově. Dozvíte se zde o historii této unikátní technické památky, která byla první svého druhu na evropském kontinentě.

Koněspřežná dráha České Budějovice - Linec byla první železnicí na evropském kontintentu. Původně byla vybudována k zefektivnění dopravy soli z Rakouska do Čech. Návrh na stavbu koněspřežné železnice vytvořil roku 1807 ředitel pražského technického učiliště František Josef Gerstner, k realizaci se však přikročilo až roku 1825, stavbu v Čechách řídil Gerstnerův syn, František Antonín, rakouský úsek převzal Matyáš Schönerer.

Koňka začínala v Českých Budějovicích, délka trati byla 128,7 km a po cca 20 km byly umístěny přepřahací stanice sloužící k výměně koní i kočích (Holkov, Bujanov, Kerschbaum, Lest, Oberndorf). Na těchto stanicích sloužili tzv. expeditoři (obdoba dnešních výpravčích). Osobní vlaky vyjížděly od jara do podzimu pravidelně jednou denně v 5 hodin ráno z obou koncových stanic. Potkávaly se v poledne ve stanici Kerschbaum, kde byla hodinová přestávka na oběd. Do cílové stanice dorazily v 19 hodin. Cesta trvala včetně přestávky 14 hodin. Mnohem četnější nákladní vlaky urazily vzdálenost mezi oběma cílovými městy za 3 dny. Parní provoz byl na trati zaveden 1. září 1872. V roce 1970 byly zbytky koněspřežné železnice prohlášeny národní kulturní památkou.

Po první přespřažní stanici v Holkově, byla druhá v Bujanově (dnes budova ZŠ). Ve své době se jí přezdívalo „koláčová“, neboť byla proslulá pro své znamenité koláče, o které se cestující doslova prali. Ve staniční budově dostavěné v roce 1836 byly stáje pro 44 koní a kovářská a kolářská dílna. Malé muzeum koněstpežné dráhy však najdete v objektu bývalého strážního domku (postaven v době přestavby trati na parní pohon), kde si můžete prohlédnout plastický dobový model tehdejší stanice, modelu osobního vozu Hannibal (originál vozu je v železničním muzeu ve Vídni), dále zde naleznete všechny informace o historii koněspřežky i dochovaných objektech na území okresu Český Krumlov. Před muzeem si pak můžete prohlédnout rekonstrukci dobových kolejí. Každoročně začátkem července (druhou červencovou sobotu), se v Bujanově pořádají Koláčové slavnosti, jako připomínka slavné "koněspřežné" historie obce.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)