Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Český Krumlov » Boží muka, kříž, kaplička » Výklenková kaplička sv. Vojtěcha - Brloh (kaplička)

Výklenková kaplička sv. Vojtěcha - Brloh (kaplička) [46858]



Zděná hranolová výklenková kaplička je replikou, původní kaplička náležela do pozoruhodného souboru drobné architektury, nalezené v Holašovicích, Nové Vsi, Českých Chalupách a v Brloze. Šlo o tvorbu související s výstavbou selskobarokních statků.

Zděný omítaný kvádrový hranol, nahoře ukončen jemně po stranách obloučky projmutým štítovým nástavcem a za ním kryt sedlovou stříškou, dvojitě pokladenou bobrovkami. Štít jen mírně přesahuje profil sedlové stříšky. Čelní stěna otevřena nikou ukončenou obloukem, je v plné výši, v její necelé polovině je přizděn náznak menzy. Plocha štítu není horizontálně oddělena římsou, štít po obvodu vyzdoben štukovou čabrakou, v centru plochy plasticky provedeny 4 menší a 1 centrální větší šesticípá hvězdice či rozeta. Plochy jsou obílené. Kolem niky oboustranně probíhá plochá štuková bosáž. Štít je v obrysu pokryt ohýbaným plechem, sledujícím zvlnění. Zadní strana hladká, nečleněná. Na vrcholu štítu vztyčen patrně původní dvojitý kovaný křížek.

Kaplička je úplná novostavba, v podstatě replika násilně zbořené kapličky, do které "narazil" traktor cca v 70. letech 20. století. Shoduje se téměř ve všech proporcích i výzdobě, pouze kvádr těla původní kapličky býval hlubší. Stojí na stejném místě jako původní kaplička (i když záměr Obecního úřadu byl postavit ji na opačné straně okraje vozovky).


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)