Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Úsilné (obec) [4684]



Obec Úsilné s 330 obyvateli se nachází 6 km od centra města České Budějovice v nadmořské výšce 399 m n.m. Do roku 1925 nesla obec název Oselno či Voselno, který vznikl pravděpodobně podle chovu tažných zvířat pro nedaleké doly.

První zmínka o osadě pochází z roku 1333, kdy král Jan Lucemburský věnoval špitálu sv. Václava v Budějovicích sedm lánů ve vsi Hoslové (Úsilném).
Za vlády císaře Rudolfa II. byl mezi Úsilným a nedalekými Hůrami založen důl sv. Eliáš, ve kterém se těžilo 1600 centů stříbra ročně. V dole neustále přibývalo vody, která se stahovala z Vesecké a Libničské štoly. Potíže s odvodňováním měla vyřešit  Eliášova štola, jejíž budování bylo započato 20. července 1574 směrem z Úsilného a trvalo s přestávkami zhruba 200 let. V době, kdy hotové dílo mohlo přispět k odvodňování dolů, bylo dolování již v úpadku. Štola vyúsťuje v Úsilném na zahradě domu číslo 68 na úpatí jihozápadního svahu ve výšce 400 m n.m. V polovině 20. století zásobovala vydatně město České Budějovice kvalitní pitnou vodou. V současné době vedení obce uvažuje o zpřístupnění části štoly pod obcí veřejnosti.
Vztahy obcí v mikroregionu "Budějovicko sever" (Hluboká nad Vltavou, Borek, Hrdějovice, Úsilné, Hosín, Chotýčany, Hůry), který vznikl v roce 2001, především pro společnou podporu rozvoje cestovního ruchu, vlastně navazují na historické vazby, kdy často panstvo, později i matrika a správní vedení obce sídlilo v Hluboké nad Vltavou.

Od roku 2001 má obec souhlas parlamentu ČR s užíváním obecního praporu a znaku, které byly vytvořeny ak. arch. Stormem a ThDr. Marešem na motivy pověsti o chovu oslíků v obci.

V roce 1965 byl vybudován a v roce 2000 opraven rybník, který má dnes významnou krajinářskou hodnotu díky své přirozené modelaci břehů a doprovodné vegetaci, nezastupitelná je i protipovodňová funkce, jak se ukázalo v posledních letech.

Fotbalové a nohejbalové hřiště společně s plochou pro tenisové kurty vytváří základ sportovního areálu. Pro setkávání místních občanů i turistů slouží posezení "Pod kaštany", které navazuje na provoz místního hostince. Obcí prochází cyklotrasa spojující výletní místa Hluboká nad Vltavou a Třeboň a turistické trasy pro pěší i cykloturisty vedoucí do okolí Č. Budějovic směrem na Libnič a do komplexu Mojského lesa. V zimním období je tato oblast vhodná i pro běžecké lyžování.

Poloha obce uprostřed turisticky atraktivní oblasti nabízí prostor pro rozvoj podnikání v cestovním ruchu, ubytování a stravovacích kapacit.

I přes rozsáhlou modernizaci obce je kladen důraz na zachování a obnovu původní architektury, stále jsou dodržovány staré zvyky a tradice, mezi něž patří stavění májky, velikonoční koledování a v neposlední řadě znovuobnovená tradice S vatováclavské pouti, která je spojena se setkáním rodáků a přátel obce. Již více než 30 let probíhají každoročně třídenní Dětské dny radosti.

Základní údaje o obci:

Obec Úsilné je vzdálena zhruba 6 km od centra okresního města Českých Budějovic a leží na silnici spojující města Hluboká nad Vltavou a Lišov v nadmořské výšce 399 metrů nad mořem. Rozloha katastrálního území obce činí v současné době 307 ha. Těsná poloha obce u okresního města je příčinou výrazně rezidenčního charakteru obce.

Obec čítá v součastnosti 330 obyvatel z toho 175 v produktivním věku. Nejstaršímu obyvateli obce je 101 let (v r. 2003), průměrný věk obyvatel je 39,7 let. Většina práce činných obyvatel dojíždí za zaměstnáním do Českých Budějovic.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Úsilné (obec) České Budějovice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)