Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Kloub (část obce) [46731]



Nejstarší písemná zmínka o vsi Kloub pochází z 1. ledna 1336, kdy král Jan Lucemburský udělil Vodňanům privilegium s darem poloviny Kloubu (tehdy psáno "Chlub") a několika dalších vesnic. Zajímavá je zpráva z počátku husitství, kdy v roce 1416 byla přepadena a vypálena písecká fara. V seznamu útočníků se nacházejí také obyvatelé Kloubu.

Z roku 1490 pochází nejstarší urbář hlubockého panství. Kloub je zde zapsán pod správou rychty v nedalekých Chvaleticích. Z hlubockého urbáře pro rok 1490 se lze dozvědět, že zde žili tito osedlí: Jan, Daněk (držel dvě usedlosti), Mácha, Vít, Ouhleda, Heryně, Kohút, Janek, Hustý, Kropáč, Dubec, Vácha a Velek. Majitelem hlubockého panství se po králi stal podnikavý šlechtic Vilém z Pernštejna a na Helfštýně, který jej koupil za 24 000 uherských zlatých.

Poté byl Kloub značnou část 16. století v majetku nižší šlechty (Vamberští z Rohatec, Čejkovští z Čejkova). Roku 1562 koupil hlubocké panství šlechtic Jáchym z Hradce. Roku 1590 se na krátkou dobu patřil Kloub královskému městu Písku, ale roku 1640 byl prodán Mikuláši Dionýsovi Radkovci z Mirovic. Následně se Kloub dostal do majetku hrabat z Vrtby a tento rod jej roku 1700 prodal k schwarzenberskému protivínskému panství, ke kterému přináležel až do první pozemkové reformy roku 1921. Po roce 1700 se stal Kloub součástí obce Pohorovice a do roku 1870 byl spojen také s obcí Křtětice.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Kloub (část obce) Strakonice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)