Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Sedlec (obec) [4671]



Patrně už za blahé paměti Otce vlasti, Karla IV., ale zcela bezpečně za jeho syna, Václava IV. , počet vesnic v českém království rozmnožil Sedlec. Jméno dostala osada zřejmě od slova sielo, sedlo, sídlo, prostě místo, kde sídlí lidé. Ti tu však žili už dříve, mnohem dříve, než v období vrcholné gotiky, kdy se na zdejší tvrzi usadili první známí zemané, bratři Albrecht a Mstich ze Sedlce. Spolehlivý písemný doklad pochází z roku 1394.

V okolí dnešní vesnice přebývali praobyvatelé už před 250 000 roky. Tvrzení o zdejším osídlení opíráme o nálezy nástrojů, samozřejmě kamenných. Paleolitický člověk je totiž z jiného materiálu, snad ještě z kosti a parohů, vyrábět neuměl, a byl rád, když si pouhým otloukáním pazourku zhotovil pěstní klín, nějaké škrabadlo, vrták či šídlo. Vzácné nálezy patři k prvním dokladům o nejstarším výskytu člověka v jižních Čechách.

Náhoda tomu přála, že při odvodňovacích pracích objevil Jan Caletka z Češňovic i pravěké sídliště. Leželo asi dvě stě metrů na západ od obce a znalci zařadili nálezy do pozdní doby halštatské (asi z let 750 až 450 před našim letopočtem), laténské (z přelomu letopočtu), mladší doby římské (2. až 4. století našeho letopočtu) a mladší doby hradištní (11. až 12. století).

Odborníci prozkoumali většinu z třiadvaceti pravěkých objektů, včetně dvanácti obytných chat o rozměrech šest krát čtyři metry, které byly částečně zapuštěny do skalnatého podloží. Kromě zbytků starých stavení našli zde pracovníci plzeňské expozitury Archeologického ústavu ČSAV zlomky keramických nádob, včetně importovaných z římských kolonií, sklo, zbytek kostěného hřebene a strusku, neklamný důkaz, že tu tavili železo. To vše opravňuje považovat sídliště za první svého druhu v Budějovické kotlině a zachycení půdorysů chatek také za unikátní.

Z hlubin dávných časů se pak vynořuje až konec 14. století, onen památný rok 1394, neklamně určující "zrození" naší vesnice. Po sourozencích Albrechtovi a Mstichovi, kteří se první psali ze Sedlce, se pak v držení tvrze majitelé střídali. Byl jim i stoupenec husitského hnul Jan Řitka ze Sedlce, svého času pán nad Prachaticemi. O pozdější vrchnosti se dočítáme, že se psala jako "Sedlečtí od Dubu."

V polovině 16. století koupil tvrz a dvůr, včetně sladovny a pivovaru vladař rožmberského dominia Vilém. Rok po připojení k libějovickému panství, 1564, však tvrz přestala sloužit svému účelu a věrní poddaní ji na rozkaz krumlovského regenta Krčína jistě s potěšením zbořili. Po bitvě na Bílé hoře byl panstvím podarován velitel císařského vojska generál Buquoy a jeho posledními vlastníky se do roku 1848 stali Schwarzenberkové.

Sluší se připomenout, že Sedlec patřil do svazku devíti odbojných vesnic, které vedly spor o užívání 434 jiter 1310 čtverečních sáhů (přibližně 245 hektarů) Vladislavských blat. Podstatou svoru s hlubockým pánem, Adamem z Hradce, však byly sirotčí peníze. Za to, že poddaní sedláci obdělávali mezi Zbudovem a Plástovicemi nepříliš úrodnou, kyselou a podmáčenou půdu, obdrželi od krále Vladislava zvláštní práva. Samospráva sirotčích peněz patřila mezi svobody.

Adam sedláky a ti zase jeho obviňovali ze zpronevěry. Sedláci se bránili, houfovali a protestovali. Dovolávali se i samotného císaře Rudolfa II. Marně.

Rebélie vyvrcholila několika popravami. Mezi na hrdle ztrestanými buřiči byl v dubnu 1581 i zbudovský rychtář, který se stal lidovým hrdinou. Známá pověst o "Kubatovi, který dal hlavu za Blata" vznikla však mnohem později. Oblíbená písnička, či původně "selská dumka jihočeská" z pera zbudovského rodáka, kněze řádu křižovnického Jana Dvořáka, až v roce 1904. U příležitosti odhalení Kubatova pomníku.

Život v Sedlci ovlivnilo dlouhé područí na panském dvoru. Většina pozemků totiž patřila vrchnosti. Zatímco v sousedních vesnicích dědili a rodinné grunty rozmnožovati velcí sedláci, v Sedlci hospodařili v mnohem skromnějších podmínkách. O to víc, jistě i díky příhodné poloze při císařské silnici z Budějovic do Vodňan, se tu dařilo drobným řemeslníkům a vůbec živnostníkům. Obchod přilákal do obce i židovské rodiny. V období mezi světovými válkami čítala jejich kolonie více než dvacet dětí a dospělých. Téměř všichni skončili svou životní pouť v nacistických koncentračních táborech.

Po osvobození ruskou armádou v květnu 1945 nastává v obci nový, mírový život.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Sedlec (osada) Beroun
obec, osada Sedlec (obec) Plzeň-sever
obec, osada Sedlec (obec) Břeclav
obec, osada Sedlec (obec) České Budějovice
obec, osada Sedlec (obec) Litoměřice
obec, osada Sedlec (obec) Mladá Boleslav
obec, osada Sedlec (obec) Třebíč
obec, osada Sedlec (obec) Praha-východ
obec, osada Sedlec (část obce) Plzeň-město
obec, osada Sedlec (osada) nezařazeno
obec, osada Sedlec (osada) Litoměřice
obec, osada Sedlec u Kutné Hory (městská část) Kutná Hora



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)