Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Strakonice » kostel, kaple, synagoga » Kaple sv. Jana Nepomuckého - Malá Turná (kaple)

Kaple sv. Jana Nepomuckého - Malá Turná (kaple) [46701]

Kulturní památka (KP)

Ve středu obce Malá Turná je situována návesní kaple datovaná do první poloviny 19. století. Zděná stavba na obdélném půdorysu s trojbokým závěrem, orientovaná k západu. Obdélný vstup zaklenutý stlačeným segmentovým obloukem. Rustikový pilastr na nárožích zakončený profilovanou římsovou hlavicí. Převýšený štít obloučkového typu s trojúhelníkovým završením. Ve štítu otvor do krovu. V boční stěně je obdélné okno ukončené segmentovým obloukem. Závěr hladký bez otvorů. Sedlovou, nad závěrem valbovou střechu kryjí bobrovky na korunu.

Z hřebene střechy vyrůstá šestihranná dřevěná zvonice s jehlancovou střechou a kulovitou vrcholovou částí pokrytými šindelem, plechová makovice a kříž maltézského typu. Interier zaklenutý pruskou klenbou. Zděná stavba postavená na obdélném půdorysu s trojbokým závěrem, orientovaná k západu. V ose vstupního východního průčelí je prolomen obdélný vstup zaklenutý stlačeným segmentovým obloukem a uzavřený dvoukřídlými dveřmi, ve střední výplni prořízlý otvor tvaru maltézského kříže.

Vstup do kaple rámuje široký hladký štukový rám s lichoběžníkovým hlavním klenákem zdobeným motivem kříže, nad klenákem volutová konzola. Plochu stěny člení na nároží rustikový pilastr zakončený profilovanou římsovou hlavicí, na kterou navazuje stejně profilovaná římsa obíhající celou hmotu kaple a opticky oddělující korunní a podstřešní římsy. Zpoza taškami kryté korunní římsy vyrůstá převýšený štít obloučkového typu s trojúhelníkovým završením, odděleným vysazenou fabionovou římsou. Plochu štítu vyplňuje obdélný otvor do krovu rámovaný výraznou štukovou profilovanou šambránou. U paty štítu náběh obvyklých hranolových sloupků bez stříšek. Odsazeným zaobleným nárožím je připojena boční stěna členěná dvěma pilastry viz průčelí. V ose stěny je prolomeno obdélné okno zaklenuté stlačeným segmentovým obloukem. Stěnu ukončuje profilovaná podstřešní římsa obíhající i stěny závěru. Stěny závěru jsou hladké bez otvorů, členěné zmíněnými dvěma římsami.

Sedlovou, ned závěrem valbovou střechu kryjí dvojitě kladené tašky bobrovky. Z hřebene střechy vyrůstá štíhlá šestihranná dřevěná zvonice, ve střední části sloupková s půlkruhovým zakončením. Soklovou část odděluje dřevěná profilovaná římsa. Nízká jehlancová střecha s kulovitou vrcholovou částí jsou pokryty šindelem, plechová makovice a kříž maltézského typu.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)