Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Radošovice (obec) [4667]



Obec v rovinaté krajině v podhůří Blanského lesa nedaleko rekreačního rybníka Dehtář s panoramatem kostela v Němčicích a výhledem na vrcholy chráněné krajinné oblasti.  

V lese Bory - Na Perku asi 1400 m jihovýchodně od kostela ve Strýčicích dochovaná skupinka 4 nízkých pravěkých mohyl. Obec písemně doložena 1334. Zemědělské usedlosti blatského typu se špýchary pocházejí z 19. století. Kaple Panny Marie se zvoničkou a hodinami je datovaná 1823, v první polovině 19. století byla také postavena výklenková boží muka při silnici do Strýčic.

Ve znaku obce je znázorněna modrá lilie. Modrá lilie je podle heraldiky znakem svaté pany Marie, které je zasvěcena kaple v Radošovicích. Dalším symbolem je bílý kohout, kterého měl ve znaku šlechtický rod Kořenských, který založil přidruženou obec Tupesy. Posledním symbolem je rožmberská růže, symbolizující šlechtický rod Rožmberků, kteří v minulosti spravovali velkou část Jižních Čech. Zelená barva potom symbolizuje zemědělský původ a charakter obcí a modrá barva je symbolem rybníka Dehtář, který bezprostředně s naším katastrem sousedí. Oblouky pak znázorňují naše dvě obce, tzn. Radošovice a Tupesy. 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Radošovice (obec) Benešov
obec, osada Radošovice (obec) České Budějovice
obec, osada Radošovice (obec) Strakonice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)