Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Mydlovary (obec) [4654]



Do roku 1920 tvořila se Zahájím jednu místní (politickou) i katastrální obec pod jménem Mydlovary. Název obce Mydlovary je patrný z místa kde se vařilo mýdlo. Ve dvacátém století se u Mydlovar těžil lignit v těžebních jámách se jmény Václav, Pavel a Svatopluk, lignit se spaloval v první jihočeské tepelné elektrárně. Těžba lignitu skončila v roce 1974. Z průmyslových podniků minulého století je však nejvíce známa chemická úpravna uranových rud MAPE Mydlovary a její rozsáhlá odkaliště.  Následky činnosti úpravny se budou likvidovat ještě mnoho let. V současnosti se obec rozvíjí v roce 2004 byla Obecní knihovna Mydlovary vyhlášena jihočeskou knihovnou roku. V soutěži Vesnice roku 2006 obsadila obec Mydlovary třetí místo. Velice aktivní je místní Sbor dobrovolných hasičů a mydlovarské ženy. Obec spolupracuje s Jadernou elektrárnou Temelín v rámci tzv. Oranžového roku, díky této spolupráci se mohou konat různé společenské akce pro všechny vrstvy obyvatel. V současnosti má obec 303 obyvatel a probíhá výstavba 8 rodinných domů.

Počet obyvatel pomalu stoupá, potěšitelný je zejména příchod mladých lidí a tím stoupající počet dětí v obci. Reálné je překonání počtu 300 obyvatel, dosažení historického maxima takřka 400 obyvatel z roku 1968 je i do budoucna nepravděpodobné,  protože bylo vázáno na ukončenou průmyslovou činnost dolů, Elektrárny a Chemické úpravny MAPE.

Nezaměstnanost nepůsobí v obci větší problémy. Není zde žádný dominantní zaměstnavatel a většina lidí za prací dojíždí, nejčastěji do Českých Budějovic. Počet OSVČ v obci se pohybuje do 10 osob.

Zájem o výstavbu v obci byl důvodem pro změnu č.1 územního plánu, jejíž cílem je posílení ploch pro bydlení a řešení území po bývalém parovodu.
V minulém období byly v obci postaveny 2 nové RD a další tři by měly být v dohledné době zahájeny.

Nové stavby pro průmysl a zemědělství nebyly v obci a ani na katastru obce realizovány, kromě rozšíření stávající zemědělské farmy SZ od obce. Naopak v roce 2002 došlo k demolici části bývalé Elektrárny včetně komína.

Stále ještě nejasná je situace kolem spalovny komunálního odpadu plánované v areálu bývalé Elektrárny, která má platné územní rozhodnutí, ale stavební řízení na vlastní objekt spalovny ještě neproběhlo. Možná výstavba spalovny představuje riziko pro část obce zvanou Kolonie, protože by byla příčinou poklesu zájmu  o  bydlení v  této lokalitě.

Vzhled obce se za období 1996-2004 zlepšil. Přispěly k tomu nové fasády obecních budov, opravy místních komunikací, zbouráni usedlosti č.p.7 a pravidelná údržba zeleně.
Nepodařilo se pouze dohodnou řešení s některými vlastníky nemovitostí, jejichž části jsou v zdevastovaném stavu a kazí tak celkový vzhled obce. Jsou to například srub u č.p.14  či stodola u č.p.9.

Pozornost je třeba do budoucna věnovat i neoprávněným záborům veřejného prostranství, protože různé hranice dřeva či uložený stavební materiál neprospívají vzhledu obce. 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Mydlovary (obec) České Budějovice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)