Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Strakonice » přehrada, rybník, jezero » Albrechtický rybník - Albrechtice (rybník)

Albrechtický rybník - Albrechtice (rybník) [46539]



Rybník Albrechtický 4,3 ha. se nachází v jihozápadní části obce Albrechtice. Pod hrází rybníka se nachází část zástavby této obce. Do rybníka Albrechtický je voda přiváděna od západu Skalským potokem. Z rybníka Albrechtický je voda odváděna korytem Skalského potoka do rybníků Babka a Bejšovec.

Hráz rybníka Rožboudovský o délce 192 m je zemní, homogenní, z místních materiálů. Návodní strana hráze je po kótu normálu opevněna kamenným záhozem, nad touto kótou je kryta drnem a porostlá vzrostlými stromy. Koruna hráze je tvořena místní asfaltovou komunikací. Vzdušný svah hráze je kryt drnem a porostlý stromy a keři.

Výpustné zařízení je umístěno přibližně 101 m od začátku hráze, tj. od jejího levostranného zavázání. Výpust je tvořena betonovým dvoudrážkovým požerákem s ocelovým poklopem, z něhož je voda odváděna dřevěným potrubím o průměru 0,30 m a délce 14,50 m do podtrubní jámy. Manipulace na výpusti je zajišťována ručně. Přístup k výpusti je možný přímo z koruny hráze po dřevěné lávce.

Nedaleko levobřežního zavázání hráze se ve staničení 22 m nachází bezpečnostní přeliv, který je tvořen pevnou přelivnou hranou na kótě normálu o délce 4,18 m, od níž je voda odváděna betonovou rourou  v tělese hráze o průměru 0,80 m přecházející v zatrubněnou stoku. Průtočný profil betonového odtokového  potrubí je omezen cca na polovinu potrubím obecního vodovodu, které ve spodní části průřezu protíná betonové potrubí.

Při pohledu na rybník je vpravo od výpusti vybudováno kádiště s betonovou obrubou a betonovou vydávací lávkou.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)