Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Strakonice » zajímavost » Machův včelín - Krušlov (zajímavost)

Machův včelín - Krušlov (zajímavost) [46500]



Machův včelín v Krušlově na Strakonicku je svým jedinečným provedením unikátem nejen v České republice, ale také ve střední Evropě. 

Jedná se o rozsáhlejší dřevěnou stavbu s vyřezávanými a malovanými prvky a s unikátní sbírkou zhruba 80 řezeb a výtvarně ztvárněných úlů . Stavbu obklopuje květná zahrada a díky nadmořské výšce 740 m.n.m., ve které se včelín nachází, můžete z nedaleké louky obdivovat kouzelné výhledy do předhůří Šumavy.

  • Autorem díla je Josef Mach (23.2.1923-4.8.2008), řezbářský samouk a velký milovník včel, který v Krušlově žil a tvořil. 
  • Josef Mach začal se stavbou včelína v roce 1948 a celá stavba trvala 4 roky. 
  • S tvorbou úlů začal v 17 letech. Malované úly v podobě domečků se všemi drobnými detaily byly plně funkční. Celá sbírka čítá 65 kusů.
  • Dnes jsou úly po restaurátorských zásazích umístěny opět v prostorách včelína a slouží již jen jako exponáty.
  • Řezby zdobí celý interiér včelína. Jsou pozoruhodné svou rozmanitostí námětu, najdete zde také originální vyřezávaný nábytek.
  • Prostory včelína jsou pojaty jako muzeum věnované osobě J.Macha, jeho dílu a včelařskému řemeslu.

Dnes se o chod a opravy budovy i zahrady včelína a o pořádání kulturních akcí a včelařských i jiných kurzů stará sdružení Krušlovský včelín z.s. Jednou z tradičních akcí je na včelíně „ukončení sezóny“ připadající vždy na poslední říjnovou neděli.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)