Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Litvínovice (obec) [4648]



Obec Litvínovice se nachází  asi 5 km jihozápadně od krajského města Českých Budějovice u hlavního tahu směr Č. Krumlov a D. Dvořiště.  Leží v nadmořské výšce cca 300 m.n.m. Obecní úřad spravuje celkem 3 osady – Litvínovice, Šindlovy Dvory a Mokré.

Podél místní komunikace, která propojuje části obce jsou 3 rybníčky, Horní, Prostřední a Dolní litvínovický,  které obhospodařuje ČRS, dále v části Š. Dvory, v blízkosti návsi,  se nachází Šindlovský rybník.  Celá obec má v současné době asi 1760 obyvatel.

Díky své výhodné poloze, která zajišťuje obyvatelům dobrou dostupnost všech služeb a pracovních příležitostí, zaznamenává obec v současné době  výrazný rozvoj. Velká výstavba rodinných domů  s sebou přináší  velký příliv  převážně mladých obyvatel. Statisticky se obec zařadila na přední místa v nárůstu  obyvatel za rok.  A tak obec každoročně vítá do života mnoho nových občánků. S tím souvisí i  infrastruktura celé obce, která se stále buduje, zejména komunikace, chodníky, plynofikace, kanalizace, dětská hřiště, zastávky MHD, zóny klidu a vše, co ke spokojenému bydlení patří. V obci funguje základní škola do 1 stupně a dvě mateřské školy. Právě z důvodu přílivu obyvatel jsou v posledních letech obě zařízení plně využita.  V každé části obce je obchod a  restaurační zařízení, kde jsou ubytovací kapacity. Kulturu do jisté míry zajišťuje Obecní knihovna s veřejným přístupem k internetu, která má pobočky ve všech částech obce. V největší části – v Litvínovicích jsou zajištěny prostřednictvím podnikatelských subjektů různé služby, jako např. čerpací stanice, stavební firmy, velkoobchody, služby různého druhu a nákupní střediska. Do obce je zajištěna dopravní obslužnost městskou hromadnou dopravou.  Linka MHD propojuje všechny části. 

 

V obci se sdružují místní dobrovolné organizace a spolky, které pracují převážně s dětmi.

Např. Sbory dobrovolných hasičů ve všech třech částech obce, Svaz žen, Tělovýchovná jednota a pod. Obec částečně jejich aktivity dotuje.

Tradici mají i společenské aktivity jako Masopustní veselí, kdy chodí po vsi průvod masek,  plesy  a akce „Setkání pod vánočním stromem“.

Ale i obec každoročně připravuje různé kulturní programy, některé z nich jsou již vyhlášené v celém okolí. Zejména jde o gurmánskou záležitost, a to soutěž „Gulášový král a lajtnovská buchta“, kde v porotě zasedají některé známé osobnosti z oblasti gastronomie i veřejného života. Dalšími kulturními aktivitami, které zajišťuje  obce jsou  setkání s důchodci a akce pro děti – různá zábavná odpoledne jako „Podzimní hry pro děti“, „malování na chodník“ a „Dětský den“, akce provází soutěžení, dovadlo  a hudební produkce.

Obec vydává místní Zpravodaj, pro informovanost občanů slouží i vlastní internetové stránky obce.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Litvínovice (obec) České Budějovice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)