Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Libníč (obec) [4645]



Obec Libnič se nachází v malebné krajině, je zde několik vystavních vil z konce 19. století se zajímavou historií. V současnosti má obec 400 obyvatel, schválený územní plán, výstavku rodinných domů, společenský dům, hostinec, prodejnu, autobusové spojení, chodníky a je členem Svazu měst a obcí. V objektech bývalých lázní je nyní ústav sociální péče a domov důchodců, součástí obce je osada Jelmo.

Mezi nejzajímavější památky patří vedle budovy bývalých lázní stavitele Pavla Ignáce Bayera kostelík sv. Trojice a několik vil českých průmyslníků z konce 19. století. Mezi nimi zvláště  vévodí vila  JUDr. Augusta Zátky s parkem a vila Gabriela.

Obcí prochází cyklostezka Hluboká - Lišov.

První záznam je z r. 1394. Další písemný doklad o existenci obce je z r. 1490, kdy byla zapsána do perštejnského urbáře hlubockého panství.
Roku 1571 se v Libníči začalo s dolováním stříbra, jehož těžba byla skončena r. 1801. Ač původní zemědělský charakter vesnice hornictví prakticky nepoznamenalo, její vzhled změnilo dokonale. Hlavní prospektorská činnost se soustředila do území nad obcí, štoly a rybníky však byly zakládány v údolí potoka pod ní. Těžba stříbra vyvrcholila v 80. letech 16. století a záhy pohasla. Z tohoto období pochází několik mezníků osazených mezi obvaly v lese nad Libníčí v roce 1804, kdy zde těžbu formálně vykazovali Schwarzenberkové.

V r. 1681 byly zjištěny léčivé účinky zdejšího pramenu sirnato-železité vody, a tak r. 1714 bylo započato se stavbou lázeňských budov. Provoz lázní trval 200 let. Ukončen by zánikem tohoto pramene léčivé vody, což bylo přisuzováno důlní činnosti při těžbě stříbra. Na díkuvzdání za výskyt léčivého pramene byla r. 1714 u lázeňské budovy vystavěna votivní kaple, později přestavěná na kostel.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Libníč (obec) České Budějovice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)