Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Příbram » kostel, kaple, synagoga » Kaple Panny Marie - Občov (kaple)

Kaple Panny Marie - Občov (kaple) [46372]

Kulturní památka (KP)

Charakteristika a časové zařazení památky Kaplička, jejíž hmota je bohatě promodelována nikami a výklenky, představuje drobnou velmi hodnotnou vrcholně barokní architekturu asi z počátku 18. století. Smysl jejího založení téměř jistě souvisí s existencí jednoho z nejvýznamnějších poutních míst v Čechách - se Svatou Horou nad Příbramí. Kaple zřejmě tvořila jednu ze zastávek na poutnické cestě z Prahy.

Z této ideové vázanosti zřejmě pochází i značná architektonická kvalita malé stavbičky, ztracené dnes v zapadlé vesničce. Poměrně vzácná trojúhelná dispozice alegoricky vyjadřuje v duchu barokní mystiky tajemství Nejsvětější Trojice, symbolicky vázané na číslo tři. Stavba tohoto typu je na Příbramsku patrně zcela ojedinělá. Kaple je pozoruhodná i pro svou kvalitní štukovou výzdobu, z níž se dochovaly jen malé zbytky v konchách vnitřních nik. Je pravděpodobné, že barokní reliéfní dekorace je dílem některého ze štukatérů, kteří pracovali v areálu blízké Svaté Hory někdy na přelomu 17. - 18. století.

Kaplička sloužila jako poutnická kaple asi až do začátku 20. století. V roce 1888 byla zřejmě pouze renovována, ale její základní forma i štuková výzdoba zůstaly nedotčeny. V nové době pak byla využita i jako památník obětí první a posléze i druhé světové války a nahradila po umístění pamětních desek standardní pomník padlým.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)