Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Liberecký kraj » okres Semily » drobná památka » Náhrobek rodiny Vejnarovy - Křížlice (náhrobek)

Náhrobek rodiny Vejnarovy - Křížlice (náhrobek) [46050]

Kulturní památka (KP)

Náhrobek náleží významné mlynářské rodině z Hrabačova, která v evangelickém sboru zastávala významné místo. První pohřeb proběhl v roce 1843 a náležel Anně Vejnarové. Náhrobek vytvořený v polovině 19. století nese klasicizující tvarosloví.

Hrobové místo překrývá základová deska, na níž je položena patrně užší deska kryjící manipulační otvor, desky jsou překryty porostem mechu a mateřídoušky. Desky jsou pravděpodobně betonové. Pískovcový náhrobek má tvar stylizované edikuly s trojúhelným tympanonem, který nese reliéf kalicha. Prostor "kladí" zdobí perlovec. Na nástavci tympanonu je postavena urna s rouškou (symbolem vzkříšení) splývající v záhybech po jejích stranách.

Náhrobek je opatřen řadou nápisových desek. Hlavní v centrální části nese dva nápisy, z čelního pohledu vlevo: "Důkaz lásky manželské / Ewan. sw. Jana XVI. 22. / Náhrobek tento / kryge ostatky pozemské / zbožné křesťanky / Anny / manželky Pawla Wegnara, / a matky pozustalých dwau ditek / Anny a Pawla mlynáře hraba / čowského rodem Janatowa, / kteráž / po uplynutí 56 let. 10. měsíců 29. / dní ctnosti žiwot swug poswě,, / cugie. dne 30. ...i l.p. 1843. / klidně w Pánu zesnulá ú w naděgi slawneho wzkřísseni. / Wimť, že Wykupitel mug žiw(wot) gest / a že w den negposledněgssí nad (pra)chem / mym se postawi. Job. XIX. 2(5).-27.-" Z čelního pohledu vpravo je nápis: "Zde odpočíwá / připojen k ostatkům své / milé manželky a vnuka, / Pavel Vegnar / mlynář z Hrabačova. / kterýž po přežití 72 let / věku svého dne 9. května / 1858 v Pánu zesnul. / Spěte zde libě v boluprázdném / snění, / Ublaženém svých věrných / čekání, / Čím bolestnější bylo roz- / loučení! / Tím sladší bude naše / shledání!" Z čelní strany na soklu je nápis: " MARIE VEJNAROVÁ / a její manžel / PAVEL VEJNAR / mlynář v Hrabačově / ... MUDR. PAVEL VEJNAR / ...esní lékař". Pravá boční strana nese v horní části nápis: "PAVEL VEJNAR /
strana 1 | dále >

    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)