Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Dasný (obec) [4605]



Dasný (něm. Kronfellern) je obec ležící v okrese České Budějovice, kraj Jihočeský, zhruba 7 km severozápadně od Českých Budějovic, na silnici I/20 (20 E49 ), spojující České Budějovice s Plzní. Na sever od Dasnýho se rozkládá rybník Bezdrev a město Hluboká nad Vltavou, na jihu obec od krajského města oddělují Vrbenské rybníky.

Jméno obce
Vesnice byla založena pod jménem Kronfellern, což lze do češtiny přeložit jako Korunní Vrbné. Jméno patrně odkazovalo na fakt, že vznikla na královských pozemcích jakožto královský majetek. Nejstarší zaznamenané české jméno je Deštné, kteréžto bylo v průběhu věků zkomoleno na tvar Dasný.

Historie
První písemná zmínka o vsi (in Destnem) pochází z roku 1418. V posledních dvou staletích před zrušením poddanství se ves dělila ve dvě poloviny, z nichž severní náležela panství Hluboká, jižní pak královskému městu České Budějovice. Od roku 1850 byl Dasný součástí obce Bavorovice, v roce 1880 se stal samostatnou obcí. Tento stav vydržel až do 30. dubna 1976, kdy došlo k začlenění pod obec Čejkovice. Status obce Dasný znovu nabyl ke 24. listopadu 1990.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Dasný (obec) České Budějovice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)