Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Písek » pomník, památník » Pomník padlých u Melegnana a Solferina - Písek (pomník)

Pomník padlých u Melegnana a Solferina - Písek (pomník) [46042]

Kulturní památka (KP)

Umístění: před budovou děkanství

Nápis:

LÉTA PÁNĚ 1859 
STATNĚ BOJUJÍCE V KRUTÝCH BITVÁCH 
U MELEGNANA DNE 8. ČERVNA A 
U SOLFERINA DNE 24. ČERVNA 
PADLO SMRTÍ HRDINSKOU 872 VOJÍNŮV 
A DŮSTOJNÍKŮV BÝVALÉHO PLUKU Č. 11.
 
Pomník vytvořil r. 1861 sochař Emanuel Max v Praze. Jedná se o klasicistní práci - český lev bojující s francouzským a sardinským hadem - uctívá památku 872 vojáků píseckého pěšího pluku č. 11, kteří v r. 1859 padli v zájmu rakouské monarchie v bitvách u Melegnana (8.6.) a Solferina (24.6) v severní Itálii.
Pomník se nachází na území městské památkové zóny Písek. Památková ochrana se vztahuje na pomník bez pozemku. Pomník začíná třemi kamennými stupni, na ně navazuje hranolový podstavec. Všechny strany soklu jsou vyplněny mramorovými deskami.
Na východní straně soklu je nápis: LÉTA PÁNĚ 1859/STATNĚ BOJUJÍCE V KRUTÝCH BITVÁCH/U MELEGNANA DNE 8. ČERVNA A/U SOLFERINA DNE 24. ČERVNA/PADLO SMRTÍ HRDINSKOU 872 VOJÍNŮV/A DŮSTOJNÍKŮV BÝVALÉHO PLUKU Č.11.
Na další straně je nápis: POMNÍK AKADEM. SOCHAŘE/EMANUELA MAXE/POSTAVEN R.1861 V MÍSTĚ/BÝVALÉHO HRADEBNÍHO PŘÍKOPU/PODSTAVEC POMNÍKU ZVÝŠEN R. 1916/OPRAVENO R.1964 Sokl ukončuje profilovaná římsa s páskem s rostlinnými motivy. Nad soklem se nachází další kamenná deska, na které je ze strany vyryto: EM. MAX FEC: PRAGA 1861 Stojící lev je umístěn na vojenském rozprostřeném praporu. Proti hlavě lva se vztyčují hlavy dvou hadů (na nich nápisy "Sardinien" a "Frankreich"). Jeden z hadů obtáčí pravou přední nohu a hruď lva.
Po restaurátorském zásahu v r. 1997 je stav sochy velmi dobrý. Restaurování provedl ak. sochař Jiří Kačer. Restaurátorská zpráva uložena v archivu OkÚ Písek.

strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)