Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Olomoucký kraj » okres Přerov » historická budova » Měšťanský dům č.p 13 - Tovačov (budova)

Měšťanský dům č.p 13 - Tovačov (budova) [45966]

Kulturní památka (KP)

Řadový jednopatrový měšťanský dům, částečně podsklepený, se sedlovou střechou s hřebenem orientovaným rovnoběžně s osou přilehlé komunikace. Konstrukce krovu z konce 20.století, střecha kryta eternitem. Půdorys tvaru „L“ s krátkým dvorním křídlem. Fasáda přízemí hladká, od patra oddělena profilovanou kordónovou římsou. Otvory v přízemí lemovány hladkými, novodobými plochými šambránami, výplně otvorů novodobé, původní vrata posunuta do chodby, otvor uzavřen mříží.

Fasáda patra symetricky členěna podle svislé osy, rozdělena pilastry na tři okenní pole, ve středním poli dvě okna. Pilastry nesou římsu, nad ní atika s lisénovou profilací a kruhová okénka do půdních prostor. Korunní římsa profilovaná se zubořezem. Okna lemována profilovanými šambránami, nadokenní římsy na konzolách. Prostory částečného suterénu zaklenuty valenými klenbami ze smíšeného a cihelného zdiva. Podloubí domu, nacházející se původně v uličním traktu přízemí, bylo zazděno.

Prostory bývalého podloubí a mázhausu jsou zaklenuty křížovými klenbami s vytaženými hřebínky, ostatní prostory zastropeny valenými klenbami s výsečemi. Místnosti patra plochostropé. V jihovýchodní části prostoru dvora se nacházejí pozůstatky původních hospodářských objektů, v současné době přestavovaných, původní půdorysná stopa hospodářských staveb zůstala zachována.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)