Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Borek (obec) [4593]



Obec Borek patří mezi nejmladší obce na Českobudějovicku. Její zrod je datován v r.1805. Jako obec byla zaregistrována až v r. 1954. Obec vznikla původně jako hornická osada. Těžila se zde nejprve železná ruda, později kaolín, nejprve pro potřebu výroby drobné keramiky, později probíhalo průmyslové dolování pro Josefa Hardtmutha na výrobu porcelánu a tužek. Těžba kaolinu probíhala až do r. 1986. Dodnes je důlní dílo zachováno.
     Obec Borek zaznamenává v posledních letech velký rozmach. Z původních 350 obyvatel v r. 1954 má dnes již kolem 1250 a rozvíjí se v moderní obec 21.století. Od r. 1992 má obec založenou školu, v r. 2003 byl otevřen nový sportovní areál, v r.2005 pak nový dům s 29 byty pro seniory. Vzhledem ke své poloze na jižním svahu Budějovické kotliny je obec vyhledávaným místem pro stavbu rodinných domů. Výhodou pro obyvatele je i trolejbusové spojení s městem České Budějovice. Návaznost na krajské město láká i podnikatele k výstavbě obchodních a průmyslových objektů.
     Poloha obce láká i k pěší turistice a cykloturistice. Konečná trolejbusová zastávka je na hranici lesního komplexu Mojský les, kde je dostatek tras jak pro pěší turistiku, tak cykloturistiku. Cyklostezkou je Borek propojen i se sítí cyklotras kolem Hluboké nad Vltavou a Českých Budějovic.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Borek (obec) České Budějovice
obec, osada Borek (obec) Havlíčkův Brod
obec, osada Borek (obec) Jičín
obec, osada Velký Borek (obec) Mělník
obec, osada Borek (obec) Pardubice
obec, osada Štěnovický Borek (obec) Plzeň-jih
obec, osada Borek (obec) Praha-východ
obec, osada Borek (osada) Jindřichův Hradec
obec, osada Nebílovský Borek (osada) Plzeň-jih
obec, osada Borek (osada) Kolín
obec, osada Borek (osada) Karlovy Vary
obec, osada Borek (část obce) Beroun



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)